Ministeri Terho kannustaa kansainväliseen yhteistyöhön seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi urheilusta

Opetus- ja kulttuuriministeriö 21.8.2018 8.37
Tiedote

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on lähettänyt Portugalin urheiluasioista vastaavalle ministerille kirjeen, jossa hän toivoo maiden yhteistyötä seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi.

Portugalin opetusministeri Tiago Brandão Rodriguesille lähetetty kirje liittyy suomalaisten naisurheiljoiden kokemaan häirintään korkeakouluopiskelijoiden EM-kisoissa Coimbrassa, Portugalissa. Ministeri Terho edellyttää suhtautumaan asiaan sen vaatimalla vakavuudella ja korostaa viranomaisten yhteistyötä. Kirjeessään Terho kertoo, että Suomen poliisi on alkanut tutkia tapausta ja työskentelee yhteistyössä Portugalin viranomaisten kanssa.

- Minä ja koko suomalainen urheiluperhe olemme järkyttyneitä ja pahoillamme suomalaisiin urheilijoihin kohdistuneesta häirinnästä Portugalissa järjestetyissä kilpailuissa. Suomi on sitoutunut nollatoleranssiin urheilun seksuaalisessa häirinnässä.
Ministeri Terho on useaan otteeseen tuonut esiin, että seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen käytökseen on puututtava nopeasti ja määrätietoisesti.

- Yhdenkään urheilijan ura ei saa päättyä siksi, että he kokevat olonsa turvattomaksi. Häirinnästä kertomisen kynnys on saatava matalammaksi. Vaatii rohkeutta kertoa tapahtuneista väärinkäytöksistä, Terho sanoo.

Suomi on halukas jakamaan häirinnän torjumiseen liittyviä käytäntöjään ilmiön kitkemiseksi. Kansainvälistä yhteistyötä urheilun tasa-arvon edistämiseksi ja väkivallan torjumiseksi tehdään muun muassa Euroopan unionissa ja Euroopan neuvostossa. Tähän työhön molempien maiden hallitukset ovat osallistuneet aktiivisesti. Myös urheiluliike on sitoutunut tavoitteisiin ja kannustaa torjumaan väkivaltaa.

Lisätietoja: erityisavustaja Toni Ahva, p. 02953 30340

Ministeri Terho: Nollatoleranssi seksuaaliseen häirintään urheilussa (tiedote 26.7.2018)

Liikunta Sampo Terho