Hyppää sisältöön

Ministeri Kiuru syventämässä koulutusviennin mahdollisuuksia Indonesiassa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2015 12.51
Tiedote

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru vieraili Indonesiassa 18-19.3.2015. Hän tapasi Indonesian varapresidentti Jusuf Kallan, korkeakoulutuksesta ja tutkimuksesta vastaavan ministerin Muhammad Nasirin, opetusministeri Anies Baswedanin sekä ympäristö- ja metsäministeri Siti Nurbaya Bakarin.

Varapresidentti Kallan tapaamisessa molemmat osapuolet korostivat pitkäjänteisen yhteistyön tärkeyttä. Indonesian ja Suomen välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta tuli viime vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Varapresidentti Kalla osallistui myös presidentti Martti Ahtisaaren johdolla käytyihin Acehin rauhanneuvotteluihin, jotka johtivat rauhansopimuksen solmimiseen vuonna 2004.

Vierailun aikana opetusministeri Kiuru ja opetusministeri Anies Baswedan allekirjoittivat koulutusta koskevan yhteistyöasiakirjan. Asiakirja mahdollistaa koulutusalan yhteistyön syventämisen ja systemaattisen koulutusviennin hyödyntämisen. Opetusministerien keskusteluissa nousivat erityisesti kodin ja koulun välinen yhteistyö, opettajakoulutus, digitalisaation ja etäopetuksen mahdollisuudet sekä kouluviihtyvyyden ja opiskelumotivaation parantaminen.

Opetusministeri Kiuru toi esille neuvotteluissa korkeakouluministeri Muhammad Nasirin kanssa kolme prioriteettialuetta Suomen ja Indonesian väliselle yhteistyölle ja koulutusviennille: opettajakoulutus sekä metsä- ja biotalouden ja terveysalan koulutus. Ministerit keskustelivat myös korkeakouluopiskelijoiden vaihdon kehittämisestä sekä tutkimus- ja innovaatioyhteistyön kehittämisestä.

Indonesialla on maailman kolmanneksi suurimmat trooppiset metsävarat. Indonesia on perinteisesti hyödyntänyt suomalaista metsäteknologiaa. Opetusministeri Kiurun ja ympäristö- ja metsäministeri Siti Nurbaya Bakarin välisissä keskusteluissa nousi esiin se, että trooppisilla metsillä on vaikutusta myös Suomen ilmastoon. Tulevaisuudessa suomalaisella metsäosaamisella voidaan auttaa merkittävällä tavalla yhdistämään metsien talouskäyttöä ja samalla lisäämään suojellun metsän pinta-alaa.

"Olen erittäin iloinen, että saatoin vierailuni aikana edistää Suomen ja Indonesian välistä kouluyhteistyötä. Tästä konkreettisena tuloksena on yhteistyöasiakirja, joka avaa ovia suomalaisille toimijoille koulutusvientiin Indonesiassa. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat maassa, jossa on yli 250 miljoonaa asukasta ja joka kehittyy tällä hetkellä kovaa vauhtia", Kiuru toteaa.

Turun yliopiston, Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston koulutusvientiorganisaatiolla Finland Universityllä on useita yhteistyöhankkeita Indonesian eri yliopistojen kanssa. Ministeri Kiuru tutustui myös näihin yhteistyöhankkeisiin vierailunsa aikana. Vierailun aikana allekirjoitettiin Finland Universityn ja kahden indonesialaisen yliopiston väliset yhteistyösopimukset; metsä- ja opetussektoreiden kehittämiseksi.

Lisätietoja:
kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärvi (OKM), puh. 0295330242
erityisavustaja Mikko Koskinen (OKM), puh. 050 304 2007

 
Krista Kiuru