Hyppää sisältöön

Ministeri Grahn-Laasonen kiittää OAJ:n norminpurkuesityksiä: Opettajille lisää aikaa ja vapautta opettamiseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2015 18.10
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tervehtii ilolla Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n esityksiä koulumaailman normien purkamiseksi ."Tavoite on todella hyvä: vapauttaa opettajien aikaa paperityöstä olennaiseen eli opettamiseen. Suhtaudun avoimin mielin OAJ:n ehdotuksiin ja tulemme käymään ne huolella läpi osana hallituksen normienpurkutalkoita", Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasonen muistuttaa, että koulumaailman tiukkaa sääntelyä purettiin jo 1990-luvulla, mikä johti opettajien ammattitaidon parempaan hyödyntämiseen ja suomalaisten opettajien poikkeuksellisen suureen vapauteen hyödyntää korkeaa koulutustaan opetuksessa .

"Juuri opettajiemme laaja pedagoginen vapaus on ollut iso osa suomalaisen peruskoulun menestystarinaa", Grahn-Laasonen muistuttaa.Grahn-Laasonen kertoo kuulleensa opettajilta viime aikoina paljon palautetta opetuksen ulkopuolisen työkuorman kasvusta.

"Erilaisia suunnitelmia ja paperitöitä on paljon, mihin OAJ:kin kiinnittää huomiota", Grahn-Laasonen sanoo.

"Myös pirstaleinen opetustoimen hankerahoitus on tarkoitus perata ja järkeistää. Pelkästään opetus- ja kulttuuriministeriössä tehdään vuosittain tuhansia avustuspäätöksiä. Kymmenien virkamiesten työaika kuluu avustushakemusten käsittelyyn - kunnista puhumattakaan!"

Norminpurkutekoja on luvassa myös toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä. "Ammatillisen koulutuksen reformissa yksi tavoite on uudistaa sääntelyä ja esimerkiksi siirtyä koulutuksen järjestämisessä yhteen lupaan", Grahn-Laasonen sanoo.

"Yhteinen tavoite on myös tiedonkulun parantaminen eri viranomaisten välillä. Viranomaisilla pitäisi olla selkeät oikeudet vaihtaa tietoja silloin, kun se on oppilaan etu. Selvät säännöt helpottavat työtä kouluissa lasten oppimisen tukemisessa. Salassapitoa koskevat säädökset on koottava yhteen, jotta niiden tulkinta selkiytyy", Grahn-Laasonen toteaa.Grahn-Laasonen toivoo rivakkaa vauhtia hallituksen normienpurkutalkoisiin myös muilla sektoreilla.

"Parempi sääntely on hallitusohjelman kantavia ajatuksia. Ensimmäiset päätökset purettavista normeista tulee tehdä jo syksyn budjettiriihen yhteydessä."

Lisätietoja: -Erityisavustaja Matias Marttinen p. 044 269 3113 (opetus-ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet)