Hyppää sisältöön

Ministeri Grahn-Laasonen: Kaikille koululaisille mahdollisuus tunnin liikuntaan päivässä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2015 12.49
Tiedote

Hallitusohjelmassa on sovittu Liikkuva koulu -hankkeen laajentamisesta valtakunnalliseksi. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan tavoitteena on saada kaikki Suomen koulut mukaan toteuttamaan aktiivisempaa koulupäivää ja lisätä liikkumista niin, että jokainen oppilas liikkuisi tunnin päivässä. Ministeri puhui tiistaina Liikkuva koulu School Action Day ja Kouluviestikarnevaali -tapahtumassa Helsingissä.

Ministerin mukaan koululaisemme liikkuvat tällä hetkellä huolestuttavan vähän: viidesluokkalaisista vain 30 prosenttia liikkuu päivittäin riittävästi, yhdeksäsluokkalaisista ainoastaan joka kymmenes. Liikkumattomuus on haaste kaikilla koulutusasteilla, ei pelkästään peruskoulussa.

- Liikkuva koulu - ohjelma laajennetaan hallituksen kärkihankkeella valtakunnalliseksi kaikkiin peruskouluihin. Varaamme erillisrahoitusta 21 miljoonaa euroa vuosina 2016-2018, jotta jokaisen koululaisen päivään voidaan tuoda tunti liikuntaa, Grahn-Laasonen kertoi.

Liikkuva koulu -ohjelma on ollut menestys - nyt jo yli 1000 peruskoulua on mukana ohjelmassa. Tunti liikuntaa päivässä voi tarkoittaa esimerkiksi oppituntien liikunnallistamista, liikuntahetkiä koulupäivän aikana pitkillä välitunneilla tai liikuntakerhoja koulujen iltapäiviin yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Toteutustapa on koulujen päätettävissä.

- Liikunnallisen elämäntavan opettaminen ei ole vain liikunnanopettajien tehtävä, työhön tarvitaan mukaan koko koulun henkilökunta. Liikunta tukee oppimista loistavalla tavalla, ministeri sanoo.

- Aiomme lisäksi käynnistää kokeilun Liikkuvan koulun laajentamiseksi myös toiselle asteelle, ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin. On pohdittava myös keinoja, miten korkeakouluissa opiskelevat nuoret pääsevät harrastamaan liikuntaa joustavasti ja matalalla kynnyksellä.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen lehdistösuhteet) p. 044 269 3113, [email protected]

_ _ _

School Action Day 8.9. on ensimmäisen Euroopan urheiluviikon Suomen päätapahtuma. Lisäksi järjestetään kuusi alueellista Kouluviestikarnevaalia. Euroopan urheiluviikolla järjestetään satoja tapahtumia ympäri Eurooppaa, joilla kannustetaan lapsia ja nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä liikkumaan ja olemaan aktiivisia.