Ministeri Grahn-Laasonen Eurogames-ihmisoikeusseminaarissa: Syrjinnälle ja vihapuheelle ei ole sijaa urheilussa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 1.7.2016 11.17
Tiedote

Urheiluministeri Sanni Grahn-Laasonen vaatii, että urheilumaailmassa jokaisen tulee voida tuntea itsensä tervetulleeksi ja turvalliseksi. Erityisen tärkeä tämä on lasten ja nuorten osalta. Ministeri puhui Eurogames 2016 -urheilutapahtumaan liittyvässä ihmisoikeusseminaarissa perjantaina.

Eurogames 2016 -tapahtuma on Euroopan suurimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen urheilutapahtumia. Järjestäjien arvioiden mukaan peräti 3000 urheilijaa on saapunut Helsinkiin kilpailemaan 14 eri lajissa. Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

- Syrjintää esiintyy vieläkin urheilumaailmassa, sanoi ministeri Sanni Grahn-Laasonen. - Erityisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat voivat kohdata esimerkiksi nimittelyä, sopimattomia huomautuksia, ilkeää vitsailua, yksityiselämään liittyvää utelua, välttelyä ja ulos sulkemista. Emme voi hyväksyä tilannetta, jossa urheilijan täytyy teeskennellä olevansa joku muu, joutuu valehtelemaan joukkuetovereille tai joutuu pelkäämään oman uransa puolesta.

- Nimittely ei ole sananvapautta. Syrjintä ei ole mielipidekysymys. Ennakkoluulot eivät ole vakaumus. Naisviha ei ole vitsi. Meidän on yhdessä vastustettava yrityksiä naamioida toiseuden pelko ja viha yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi. Yhteiskuntana, kansalaisina, tutkijoina ja opettajina, poliitikkoina ja puolueina tai median edustajina meidän on torjuttava syrjivien ilmausten nousu julkiseen keskusteluun.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aloitti keväällä toimintaohjelman vihapuhetta ja rasismia vastaan. Ohjelmaan kuuluu syrjimättömyyden ja tasa-arvon nostaminen uuteen keskiöön ministeriön toimialalla, johon kuuluvat muun muassa nuorisotyö ja urheilu. 

- Saadakseen valtionapuja urheilujärjestön on esitettävä tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä edistävä suunnitelma. Näytämme rasismille ja syrjinnälle punaista korttia, sanoi ministeri Grahn-Laasonen. 

- Sukupuoli, sosiaalinen sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen ovat keskeisiä identiteettimme tekijöitä, mutta ne eivät koskaan saa rajoittaa, mitä meistä saa tulla. Meillä jokaisella on seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti. Ei ole syytä ajatella, että yksi on parempi kuin toinen. Tämä on mielestäni keskeinen osa nykyaikaista ihmisoikeusajattelua.

Ministerin puhe kokonaisuudessaan (englanniksi)

Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelma vihapuheen ja rasismin estämiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi

Lisätietoja:
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246