Hyppää sisältöön

Ministeri Grahn-Laasonen EU-kokouksessa: Koulutus, kulttuuri, nuorisotyö ja liikunta vähentävät riskejä ajautua ääriliikkeisiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2015 16.35
Tiedote

EU:n koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluasioista vastaavat ministerit kokoontuivat neuvoston kokoukseen Brysselissä maanantaina ja tiistaina. Belgian poikkeuksellisessa tilanteessa kokoontuneen neuvoston pääaiheena oli ajankohtainen maahanmuutto- ja pakolaistilanne. Suomea kokouksessa edusti opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Ministeri nosti puheenvuorossaan esille koulutuksen roolin maahanmuuttajien kotouttamisessa, heidän työllistymisessään ja integroitumisen edistämisessä.

- Koulutus on paras ympäristö integroitua uuteen kotimaahan, oppia kieli ja tutustua uusiin ihmisiin. Jokainen Suomessa asuva lapsi, myös turvapaikanhakija, on oikeutettu hyvään peruskoulutukseen perheen taustasta tai varallisuudesta riippumatta. Maahanmuuttajalapsia tuetaan ja kannustetaan jatkamaan opintoja toisella asteella esimerkiksi valmistavan koulutuksen avulla. Tukea tarvitaan myös, jotta yhä useampi maahanmuuttajataustainen nuori voisi edetä korkeakouluopintoihin. Nyt maahanmuuttajat ovat selkeästi aliedustettuina korkea-asteella.

- Kielen opetuksen pitää alkaa jo nykyistä aikaisemmin, sillä kielitaito on polku työelämään ja yhteiskuntaan. Jo olemassa olevan osaamisen tunnistamista mahdollisimman varhain pitää tehostaa, jotta maahantulijat osataan ohjata nopeasti sopiville koulutus- ja työpoluille. Tulijoiden aiemman koulutuksen ja osaamisen selvittäminen on kuitenkin haastavaa, ja siinä Suomella on opittavaa muilta EU-mailta. Myös eurooppalaista yhteistyötä tarvitaan, Grahn-Laasonen jatkoi.

Ministerit korostivat nuorisotyön merkitystä kotoutumisen edistämisessä. Mielekäs tekeminen, maan yhteiskuntaan ja kulttuuriin tutustuminen sekä osallisuutta tukeva vapaa-ajantoiminta edistävät integroitumista ja vähentävät nuorten riskiä ajautua mukaan ääriliikkeiden toimintaan.

Suomessa lisääntyvään maahanmuuttoon vastataan pitkäkestoisilla toimenpiteillä, kuten nuorisotyön palvelujen sekä avustusjärjestelmien kehittämisellä.

- On tärkeää luoda edellytyksiä maahanmuuttajanuorten omien järjestöjen toiminnalle. Samalla tulee tukea heidän kotoutumistaan myös muiden kansalaisjärjestöjen toiminnassa.

Grahn-Laasosen mukaan myös liikunta on tärkeässä roolissa, kun maahanmuuttajien osallisuutta, kotoutumista ja tutustumista uuteen kotimaahan edistetään.

Grahn-Laasonen muistutti, että maahanmuuttajat eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä, ja erityisenä haasteena on maahanmuuttajatyttöjen ja -naisten saaminen liikunnan pariin.

Kulttuurineuvostossa ministerit keskustelivat kulttuuriomaisuuden suojelusta konfliktialueilla ja kulttuuriesineiden laittoman kaupan ehkäisemisestä. Ministeri painotti puheenvuorossaan, että kulttuuriesineiden laiton maastavienti ja kauppa on kansainvälistä rikollisuutta, joka tulee tuomita.

- Kulttuuriperinnön suojelemiseksi puolestaan tarvitaan valtioiden, järjestöjen ja eri hallinnonalojen vahvempaa yhteistyötä. Unescon lisäksi EU:n pitää tehdä tiiviimpää valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä. Olemme uudistamassa omaa lainsäädäntöämme kulttuuriperinnön varjelemiseksi, ministeri Grahn-Laasonen korostaa.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet), p. 044 269 3113, [email protected]