Hyppää sisältöön

Minister Grahn-Laasonen tillsatte det nya konstrådet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 22.6.2016 14.20
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har tillsatt konstrådet för perioden 1.9.2016-31.8.2019. Till ordförande utsågs generaldirektör Risto Ruohonen (Helsingfors). Vid konstrådet fortsätter konstakademiker Eija-Liisa Ahtila (Helsingfors), musikern Jaakko Kuusisto (Lahtis) och förläggaren Saara Tiuraniemi (Tavastehus).

Nya medlemmar är direktör Pauliina Ahokas (Tammerfors), socialrådet Maija Perho (Åbo), författaren Kjell Westö (Helsingfors), konstnärsprofessorn Pirjo Yli-Maunula (Uleåborg) och rektor Mauri Ylä-Kotola (Rovaniemi).

Konstrådet har bl.a. som uppgift att besluta om statens konstkommissioners verksamhetsområden och beredande sektioner, utse konstkommissionernas medlemmar, göra framställningar till Centret för konstfrämjande om hur anslagen för konst skall fördelas samt bevilja anslag för försöks- och utvecklingsprojekt. Konstrådet gör också framställningar om beviljandet av akademikertiteln till särskilt meriterade konstnärer och fungerar som sakkunnigorgan för undervisnings- och kulturministeriet.

Risto Ruohonen, som valdes till ordförande för konstrådet, har en bred kännedom om olika konstområden. Han är generaldirektör för Nationalgalleriet. Ruohonen har tidigare bl.a. verkat som ordförande för Centralkommissionen för konst, numera Centret för konstfrämjande. Ruohonen har haft ledande uppgifter inom konst och kultur såväl inom staten som vid kommunerna under 20 års tid. Som tidigare generalsekreterare för Tavastehus konstkommission har också Saara Tiuraniemi erfarenhet av system för främjandet av konst. Hon har även sakkunskap om barn- och ungdomslitteratur.

Konstnärsmedlemmar är Eija-Liisa Ahtila, Jaakko Kuusisto, Pirjo Yli-Maunula samt Kjell Westö, alla nationellt och internationellt uppskattade, prisbelönta och framgångsrika konstnärer. Deras kompetens täcker på ett omfattande sätt flera konstområden. Maija Perho har en bred sakkunskap om kommunernas kulturverksamhet, men även om hur konst kan tillämpas t.ex. inom social- och hälsovårdssektorn. Pauliina Ahokas bidrar med internationell och nationell kunskap ur kulturproducentens synvinkel. Mauri Ylä-Kotola bidrar som rektor för Lapplands universitet med sakkunskap från forsknings- och utbildningssektorn.

Medlemmarna i konstrådet ska vara personer som är insatta i konst och kultur. Då konstrådet tillsätts bör man sörja för att såväl konstnärlig som övrig sakkunskap är mångsidigt representerad samt att språkliga och regionala aspekter beaktas. Man bör också beakta medlemmarnas åldersstruktur och tidigare erfarenhet i motsvarande uppgifter.


Ytterligare information:
- specialmedarbetare Heikki Kuutti Uusitalo, tfn 050 302 8246
- kulturrådet Katri Santtila, tfn 0295 3 30285