Hyppää sisältöön

Marja Hintikka: Suomeen tarvitaan kollektiivista vanhemmuutta ja sukupolvien kohtaamista

opetus- ja kulttuuriministeriö sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.9.2018 15.00
Marja Hintikka: Suomeen tarvitaan kollektiivista vanhemmuutta ja sukupolvien kohtaamista

Istumme muutaman kuukauden ikäisen vauvan kanssa ranskalaisessa illallisravintolassa ja vedämme tarjoilijoita puoleemme kuin kärpäspaperi. Vointiamme tarkistetaan jatkuvasti ja kysellään lapsen nimeä, taitoja, nukkumistapoja. Josko tarvitsisimme apua tai syötävää, ehkä yhden tarjoilijan vauvan viihdykkeeksi?

Jokainen vieressä istuva pariskunta, perhe ja bisnesseurue osoittaa kiinnostusta rakkauden hedelmäämme kohtaan leperrellen tai syliä tarjoten. Uuden elämän edessä uurastavaa lapsiperheellistä kohdellaan kuin kunniakansalaista. Illallisen jälkeen on ravittu paitsi keho, myös sielu.

Kun palaamme Suomeen, kotimaan mediassa riehuu keskustelu lapsiperheistä ravintolassa: Miksi niitä lapsia pitää sinne tuoda muita häiritsemään? Lapsiperheet syökööt kotona! Nykyään kun ei osata kasvattaa! Perheelliset puolustautuvat kyselemällä, miten lapset voivat oppia sosiaalisia taitoja, jos eivät edes pääse sosiaalisiin tilanteisiin. Ranskalainen ravintolailta mielessäni mietin, miksi keskusteluasetelma on kääntynyt tällaiseksi.

Ranskaan ja lähes kaikkiin maihin verrattuna suomalaiset vanhemmuuden tukijärjestelmät ovat ihastusta herättävä huolenpitokoneisto. Saamme synnyttää lähes ilmaiseksi huippulaadukkaissa synnytyssairaaloissa. Meillä on laadukas päivähoitosysteemi ja varhaiskasvatus. Suomalainen peruskoulu pääsee palkinnoille kansainvälisissä vertailuissa. Perheitä tuetaan taloudellisesti, ja kolmen vuoden hoitovapaamahdollisuus ilman työpaikan menetystä saa amerikkalaisten ystävien leuat tippumaan yhä uudestaan.

Perhe-elämä näyttää hienosta systeemistämme huolimatta liian isolta kakulta haukattavaksi.

Systeemimme saattaa olla maailman upeimpia, mutta sosiaalisessa kulttuurissamme on perhemyönteisyyden ja yhteisöllisyyden osalta tekemistä. Lapsimyönteisyys ei läpileikkaa yhteiskuntaa, vaan pysähtyy systeemin reunamille. Aivan liian moni pienen lapsen vanhempi kokee yksinäisyyttä, masentuu ja uupuu tukiverkottomuuteen. Yhä useampi lasta haluava jää ilman, ja lapsia saaneista liian moni ei pääse toivomaansa lapsilukuun. Perhe-elämä näyttäytyy hienosta systeemistämme huolimatta liian isolta kakulta haukattavaksi. Syntyvyys on tällä hetkellä pula-aikojen tasolla, ja laskee tänäkin vuonna.

On siis alettava etsiä keinoja perheystävällisemmän Suomen rakentamiselle. Minun unelmissani senioritalot ja päiväkodit sijaitsevat samoissa taloyhtiöissä ja elintärkeää sukupolvien välistä dialogia autetaan yhteiskunnan toimesta. Neuvoloiden perhevalmennuksissa aletaan tukea uusien perheellisten verkostoitumista: valmiit sosiaalisen median keskusteluryhmät, säännölliset tapaamiset ja vinkit hoitorinkien järjestämiseksi tarjotaan alueen tuoreille vanhemmille osana neuvolapalvelua. Ja se synnytyssairaalavierailu takaisin perhevalmennukseen!    

Syntyvyyden tukeminen ja lapsiperheiden auttaminen on myös valintoja arjessa ja omissa teoissa.

Perheestä käytävä keskustelu ei ole ydinperheellisten etuoikeus, vaan siihen tarvitaan meidät kaikki: yksin eläjät, monimuotoiset perheet, perheestä haaveilijat, seniorikansalaiset ja lapset itse. Syntyvyyden tukeminen ja lapsiperheiden auttaminen on paitsi laadukkaan yhteiskunnallisen palvelukokonaisuuden ylläpitoa, myös valintoja arjessa ja omissa teoissa. Miten kohtelemme lapsia ja lasten kanssa työskenteleviä? Annammeko arvon ammattikasvattajille?  Päästämmekö lapset mukaan sosiaaliseen kanssakäymiseen ja päätöksentekoon? Jeesaammeko vaunuja työntävää bussin ovilla? Jos haluamme, että koko kylä kasvattaa, ryhdytään sitten hommiin!  

Muutos lähtee pienestä eleestä. Miten sinä kohtasit lapsen tai lapsiperheellisen tänään? Tarjositko hymyn? Antamasi hymy saattaa olla väsyneelle vanhemmalle päivän tärkein ele. Aloitetaan siis hymystä, jo tänään.

Perhemyönteisempi Suomi on sinusta kiinni. Tervetuloa mukaan kollektiiviseen vanhemmuuteen!

Marja Hintikka, toimittaja

***

Kansallisen lapsistrategian ohjausryhmän jäsenet tarkastelevat kolumneissaan lapsiystävällisemmän yhteiskunnan rakentamista eri näkökulmista. Kaikki kolumnit ovat luettavissa osoitteessa minedu.fi/lapsistrategia/kolumnit ja stm.fi/lapsistrategia/kolumnit