Hyppää sisältöön

Lukiokoulutuksen erityisten koulutustehtävien asema selvitetään

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2015 10.47
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kutsunut kasvatustieteen tohtori Atso Taipaleen ja rehtori Kyösti Värrin selvittämään ja arvioimaan lukiokoulutuksen erityisten koulutustehtävien asemaa ja tarvetta jatkossa.

Erityisen koulutustehtävän lupia on tällä hetkellä 42 koulutuksen järjestäjällä ja erityisen koulutustehtävän mukaisia lukioita on yli 70. Erityinen koulutustehtävä voi olla esimerkiksi jonkin oppiaineen tai aineiden erityinen painotus kuten musiikki, kuvataide, urheilu, vieraskielinen opetus tai International Baccalaureate-opetus.

Selvityshenkilöistä kasvatustieteen tohtori Atso Taipale on toiminut Järvenpään lukion rehtorina ja lukion valtakunnallisissa työryhmissä. Selvityshenkilö rehtori, liikuntatieteiden maisteri Kyösti Värri toimii Kiteen lukion rehtorina sekä Pro Lukio -yhdistyksen puheenjohtajana. Hän on ollut aiemmin jäsenenä opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokoulutuksen rahoitusta käsitelleessä työryhmässä.

Selvitystyön määräaika on 13.3.2015.

***

Valtioneuvosto antoi 13.11.2014 asetuksen lukiokoulutuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta. Asetus ja sen perusteelta valmisteltavat lukion opetussuunnitelman perusteet otetaan käyttöön 1.8.2016, Nyt sovellettavan asetuksen kumoutumisen seurauksena myös voimassa olleet erityiset koulutustehtävät raukeavat vuoden 1.8 2016 lukien.


Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä toisen asteen järjestäjäverkkoa ja rahoitusta kokevat uudistukset, jotka on suunniteltu tulevan voimaan 1.1.2017.

Toimivalta päättää erityisistä koulutustehtävistä on opetus- ja kulttuuriministeriöllä. Erityinen koulutustehtävä oikeuttaa poikkeamaan lukiokoulutuksen valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijakoa koskevasta asetuksesta ministeriön lupaehtojen mukaisesti. Lisäksi osa erityisen koulutustehtävän omaajista on saanut erityisen koulutustehtävän perusteella korotettua rahoitusta.

Opetus ja kulttuuriministeriö pitää tärkeänä, että erityisten koulutustehtävien asema ja tarve selvitetään ja arvioidaan uudistettaessa toisen asteen koulutuksen rakennetta.

Lisätietoja:
opetusneuvos Heikki Blom (OKM), puh. 0295 3 30074
erityisavustaja Heli Tomminen (OKM), puh. 050 568 1066