Liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi Kalervo Kummolalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö 8.4.2016 10.50
Tiedote

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt 8.4. urheiluvaikuttaja Kalervo Kummolalle Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin.

Suuri ansioristi annetaan tunnustukseksi erityisen ansiokkaasta liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehdystä työstä. Se on liikuntakulttuurin alalla jaettavista kunniamerkeistä merkittävin. Suuri ansioristi voi olla kerrallaan enintään kahdellatoista haltijalla.

Kalervo Kummola on pitkään vaikuttanut suomalaisessa urheilussa erityisesti jääkiekon parissa.

Aktiiviuransa jälkeen Kummola perusti Turussa Kiekko-67-joukkueen, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin 22-vuotiaana. Hän oli vuonna 1975 perustetun SM-liigan ensimmäinen toimitusjohtaja vuosina 1975–87. Hän toimi Suomen Jääkiekkoliitto ry:n hallituksen jäsenenä vuosina 1975–1990, varapuheenjohtajana 1990–1997 ja liiton puheenjohtajana vuodesta 1997 aina vuoteen 2015 asti. Hänen kaudellaan Suomen Jääkiekkoliitto loi suhteet sekä National Hockey Leaguen että Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n kanssa. IIHF:n hallitukseen Kalervo Kummola valittiin vuonna 1998 ja sen varapuheenjohtajaksi vuonna 2003, joka luottamustehtävä jatkuu edelleen.

Kummola on Suomen Jääkiekkomuseon perustajajäsen. Lisäksi hän on toiminut lukuisten Suomessa järjestettyjen jääkiekon arvokisojen järjestelytoimikuntien puheenjohtajana, jääkiekon olympiajoukkueen sekä World Cup-joukkueiden ylijohtajana.

Kalervo Kummolan ura ei ole rajoittunut ainoastaan jääkiekkoiluun. Hän on toiminut luottamustehtävissä muun muassa koripallon ja jalkapallon parissa sekä ollut yleisurheilun Kalevan Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja suunnistuksen MM-kisojen hakutoimikunnan puheenjohtaja.

Kalervo Kummola on ollut Suomen Urheiluopiston hallintoneuvoston jäsen vuosina 1992–94, hallituksen jäsen 1998–2006 sekä sen puheenjohtaja 2006–2014. Hän myös oli perustamassa Suomen Liikunta ja Urheilu ry:tä toimien pääneuvottelijana yhdentymisen loppuun saattamiseksi. Vuodesta 2004 hän on toiminut Suomen Olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtajana.
Presidentti Sauli Niinistö luovuttaa ansioristin Kalervo Kummolalle myöhemmin tiedotettavana ajankohtana.

Lisätietoja:
- kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, puh. 0295 3 30182
- ylitarkastaja Hannu Tolonen, puh. 0295 3 30314
_ _ _
Suomen liikuntakulttuurin ja -urheilun suuren ansioristin haltijoita ovat Kalervo Kummolan lisäksi Matti Ahde, Carl-Olaf Homén, Tapani Ilkka, Pertti Karppinen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Veikko Puputti, Siiri Rantanen, Kalevi Tuominen, Jukka Uunila, Pirjo-Liisa Vilenius ja Lasse Virén.

Lisätietoja liikunnan ja urheilun tunnustuspalkinnoista ja ansiomerkeistä