Hyppää sisältöön

Lapselle oikeus varhaiskasvatukseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2014 13.29
Tiedote -

Lapselle säädetään oikeus varhaiskasvatukseen. Lapsen etu tulee ottaa huomioon toimintaa järjestettäessä. Myös varhaiskasvatuksen tavoitteet uudistetaan. Opetushallituksesta tulee varhaiskasvatuksen asiantuntijavirasto, joka laatii varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Päiväkodissa tai perhepäivähoidossa lapselle on laadittava henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma. Varhaiskasvatuksen arviointi tulee osaksi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimintaa. Varhaiskasvatuksen järjestäjälle säädetään velvoite arvioida antamaansa varhaiskasvatusta. Laissa säädetään myös päiväkodin ryhmäkoosta sekä lasten ja vanhempien osallisuudesta ja vaikuttamisesta. Hallitus antoi torstaina asiaa koskevan esityksen.

Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Esitys uudistaa varhaiskasvatuksen tavoitteet vastaamaan tulevaisuuden varhaiskasvatuksen haasteita. Nykyinen päivähoitolaki on yli 40 vuotta vanha.

Varhaiskasvatuksen asiantuntijavirastoksi tulee Opetushallitus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sijaan. Muutos liittyy vuoden 2013 alusta voimaan tulleeseen lasten päivähoidon suunnittelun, ohjauksen ja valvonnan siirtoon sosiaali- ja terveysministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriölle. Opetushallituksen tehtäväksi tulee valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelmien perusteiden laatiminen. Lisäksi voidaan laatia myös paikallisia varhaiskasvatuksen suunnitelmia.

Päiväkodissa tai perhepäivähoidossa olevalle lapselle tulee laatia varhaiskasvatussuunnitelma lapsen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon toteuttamiseksi. Suunnitelmaan kirjataan lapsen kehityksen ja oppimisen tavoitteet sekä toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseksi.

Lakiin lisätään säännökset osallisuudesta ja vaikuttamisesta sekä yhteistyöstä. Vaikuttamista ja osallisuutta koskeva säännös koskisi sekä lasta että lapsen vanhempia ja muita huoltajia. Lapsen mielipide ja toivomukset olisi selvitettävä suunniteltaessa, toteutettaessa ja arvioitaessa lapsen varhaiskasvatusta, ja vastaavasti lapsen vanhemmille ja muille huoltajille olisi annettava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa asioihin.

Laissa säädetään ryhmien enimmäiskoosta päiväkodeissa. Kolme vuotta täyttäneiden kokopäivähoidossa olevien lasten ryhmässä saisi olla yhtä aikaa läsnä enintään 21 lasta ja alle kolmevuotiaiden ryhmässä enintään 12. Säännös ei estä eri-ikäisten lasten ryhmien perustamista, kunhan noudatetaan ryhmäkokosäännöstä sekä lasten ja henkilöstön välisiä suhdelukuja.

Lakiin tulee myös uutena säännös toiminnan arvioinnista. Varhaiskasvatuksen järjestäjän olisi arvioitava antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistuttava ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Varhaiskasvatus sisällytettäisiin myös Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimialaan.

Myös ravintoa ja toimintaympäristöä koskevat säännökset täsmennetään. Varhaiskasvatusympäristön on oltava kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen. Toimitilojen ja välineiden on oltava asianmukaisia ja niissä on huomioitava esteettömyys.

Esitys liittyy valtion vuoden 2015 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2015.

Esitykseen liittyy kolme lausumaa.

Lisätietoja:
johtaja Jari Rajanen (OKM), puh. 02953 30268
erityisavustaja Heli Tomminen (OKM), puh. 050 568 1066

Krista Kiuru