Ministeri Sampo Terho:
Kulttuuri- ja av-alan yhteistyö Kiinan kanssa etenee

Opetus- ja kulttuuriministeriö 15.1.2019 9.31
Tiedote

Suomi tiivistää presidentti Niinistön valtiovierailulla kulttuurin ja av-alan yhteistyötä Kiinan kanssa. Pekingin matkan yhteydessä allekirjoitettiin yhteisymmärryspöytäkirja kulttuurin ja kulttuurimatkailun yhteistyöstä ja saatettiin neuvottelut sekä televisio- että elokuva-alojen yhteistuotantosopimuksista eteenpäin.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho allekirjoitti Kiinan kulttuuri- ja matkailuministeri Luo Shugangin kanssa yhteisymmärryspöytäkirjan maiden välisen kulttuurin alan ja kulttuurimatkailun yhteistyön syventämisestä 14. tammikuuta. Allekirjoitus tapahtui juhlallisessa seremoniassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin läsnä ollessa, mikä antaa alojen yhteistyön merkitykselle lisäpontta.

Vuoden 2022 loppuun voimassa olevan yhteisymmärryspöytäkirjan sisällöstä ja sen laajentamisesta koskemaan myös kulttuurimatkailua neuvoteltiin ministeri Terhon ja ministeri Luon edellisessä tapaamisessa Pekingissä maaliskuussa 2018, jonka jälkeen pöytäkirjan sisällöstä on neuvoteltu maiden ministeriöiden välillä.

Neuvottelut tv- ja elokuva-alan yhteistuotantosopimuksista jatkuvat

Ministeri Terhon mukaan viime maaliskuussa käynnistetyissä audiovisuaalisen alan yhteistuotantosopimusneuvotteluissa on edistytty. Sopimusten tavoitteena on taata kriteerit täyttäville yhteistuotannoille kansallinen kohtelu suhteessa sopijaosapuolten julkiseen av-alan tukeen.

Suomi esitti, että neuvoteltava sopimus kattaisi sekä elokuvat että televisio-ohjelma, mutta muun muassa Kiinan lainsäädännöstä johtuen on päädytty laatimaan erillinen televisioalan yhteistuotantosopimus. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kiinan vastaavat viranomaiset ovat jatkaneet neuvotteluja molemmista sopimuksista. Tavoitteena on saada sopimukset solmittua mahdollisimman pian.

Ministeri Terho painottaa, että suomalaiset tuottajat ovat toivoneet yhteistuotantosopimuksen neuvottelemista maailman suurimmaksi elokuvamarkkinaksi nousevan Kiinan kanssa. Tähän toivomukseen vastataan nyt.

Kansainväliset yhteistuotannot ovat pitkään olleet yksi kansainvälisen elokuva-alan rahoituksen muoto. Vaikka yhteistuotantoja voidaan tehdä ilman valtioiden välisiä sopimuksia, yhteistuotantosopimus helpottaa usein yhteistyötä merkittävästi.
- Olen vakuuttunut, että taloudellisesti ja kulttuurisesti tärkeän av-alan yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia. Samaa voi sanoa myös uudistetusta kulttuuriyhteistyötä ja kulttuurimatkailua koskevasta yhteisymmärryspöytäkirjasta, tiivistää kulttuuriministeri Sampo Terho.

Yksi hallituksen toimenpiteistä audiovisuaalisen alan vahvistamiselle on ollut audiovisuaalisen tuotantokannustimen toteuttaminen. Ministeri Terho iloitsee, että järjestelmä on tuonut kaivattua ”lisäbuustia” kotimaiselle av-alalle ja sen kehittymiselle.  

- Tavoitteena on jatkossakin, että kannustimen avulla onnistutaan houkuttelemaan myös suurempia kansainvälisiä toimijoita toteuttamaan hankkeitaan Suomeen, Terho sanoo.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho Kiinan matkalta 15.1.2019

Lisätietoja:       
- erityisavustaja Toni Kokko, p. 02953 30113 , 050-471 5105  (aikaero +5h)
- neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake (kulttuuri- ja av-ala), OKM, p. 0295 330067