Hyppää sisältöön

Koulunkäyntiavustajien palkkaukseen sekä vaativan erityisopetuksen henkilöstön koulutukseen haettavana avustusta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.2.2015 13.49
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö julistaa haettavaksi 10 miljoonaa euroa valtionavustusta koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen ja vaativaan erityisopetukseen liittyvään opettajien ja koulunkäyntiavustajien koulutukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosille 2015 - 2016 valtion erityisavustusta koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen esi- ja perusopetuksen oppilaiden opetuksen järjestämisen tueksi, joilla on esimerkiksi vakavia psyykkisiä pulmia, keskittymisen ja tarkkaavuuden ongelmia, autismin kirjoa tai muuta monitarpeisuutta. Avustus koskee myös aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Valtion erityisavustusta myönnetään lisäksi vaativaan erityisopetukseen liittyvän opetushenkilöstön ja koulunkäyntiavustajien koulutukseen osallistumisen kustannusten kattamiseen. Avustus kattaa koulutukseen osallistuvan henkilöstön sijais- ja matkakustannukset. Vaativaa erityistä tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsevat oppilaat, joilla on esimerkiksi vakavia psyykkisiä pulmia, moni- tai vaikeavammaisuutta, kehitysvammaisuutta, tai autismin kirjon diagnoosi.

Opetuksen järjestäjät voivat hakea ministeriöltä erityisavustusta 16.3. mennessä.

- Valtion erityisavustuksella tuetaan lähikouluperiaatteen vahvistamista, oppilaan opetuksen järjestämisen riittävän varhaista ja oikein kohdennettua tukea sekä koulun henkilöstön työtä ja osaamista, toteaa opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

-------

Tehostettua ja erityistä tukea koskeva laki perusopetuslain muuttamisesta tuli voimaan vuoden 2011 alusta. Tavoitteena on vahvistaa oppilaalle suunnitelmallisesti ja oikea-aikaisesti annettavaa varhaista ja ennalta ehkäisevää oppimisen ja kasvun tukea. Opetus- ja kulttuuriministeriön eduskunnalle antaman selvityksen (2014:2) mukaan kunnat ovat edistyneet perusopetuslain muutosten tavoitteiden mukaisesti, mutta kuntakohtaiset erot kolmiportaisen tuen toimeenpanossa ovat huomattavia.

Erityistä tukea saavien oppilaiden määrä on kääntynyt laskuun tehostettua tukea saavien oppilaiden osuuden kasvaessa. Vuonna 2013 erityisen tuen piirissä oli 7,3 ja tehostetun tuen 6,5 prosenttia kaikista perusopetuksen oppilaista.

Hakuasiakirjat

Lisätietoja:
- Opetusneuvos Jussi Pihkala 0295 330256
- Erityisavustaja Heli Tomminen 050 568 1066