Hyppää sisältöön

Koulumatkatukeen muutoksia 1.8. alkaen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2015 13.10
Tiedote

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa 10.4. laki lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden koulumatkatuesta annetun lain muuttamisesta.

Lakimuutoksen myötä uusiin vyöhykeperusteisiin lipputuotteeseen voi saada koulumatkatukea ensi syksystä lähtien. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden koulumatkakustannusten alentamiseksi tarkoitettua koulumatkatukea maksetaan 1.8.2015 lukien viranomaisten yhteisen lippu- ja maksujärjestelmän kautta ministeriön taksa-asetuksen perusteella. Vastaavaa taksaa sovelletaan myös korvattaessa koulumatkakustannuksia koulutuksen järjestäjille ja opiskelijoille, jotka kulkevat esimerkiksi omalla autolla.

Toisen asteen opiskelijat saavat koulumatkatuella alennetun opiskelijalippuunsa osto-oikeuden oppilaitokselta. Tuen määrä on laskennallinen ja perustuu matkan pituuteen. Koulumatkatuen myöntämisperusteena on edelleen se, että yhdensuuntaisen koulumatkan pituus on vähintään 10 kilometriä. Opiskelijan saama tuki ja omavastuu säilyvät ennallaan.

Muutoksen tarkoitus on koulumatkatukilain tarkoituksen mukaisesti tukea opiskelijan koulumatkakustannuksia ja joukkoliikenteen järjestämistä. Lakimuutoksen taustalla on EU:n palvelusopimusasetuksen edellyttämä joukkoliikennelain muutos, joka mahdollistaa uuden vyöhykeperusteisen lippu- ja maksujärjestelmän käyttöönoton.

- - -

Eduskunnan vastaukseen sisältyvässä lausumassa eduskunta edellyttää, että seuraavalla vaalikaudella toteutetaan opintotukilainsäädännön kokonaisuudistus, jolla turvataan päätoimisen opiskelun taloudelliset edellytykset ja jossa otetaan huomioon myös järjestelmän selkeyttä, läpinäkyvyyttä, joustavuutta ja kannustavuutta sekä opiskelijoiden keskinäistä yhdenvertaisuutta parantavat näkökohdat.

Eduskunta hylkäsi hallituksen esitykseen (210/2014) sisältyvän ehdotuksen opintotukilain muuttamisesta. Esitykseen sisältyi ehdotus, jonka mukaan korkeakoulututkinnon suorittaneella opiskelijalla ei olisi ollut oikeutta opintotukeen useaan samantasoisen korkeakoulututkinnon suorittamiseksi.

Lisätietoja: Neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen, puh. 02953 30110.