Korkeakoulutettujen muuntokoulutukseen uusi määräraha

Opetus- ja kulttuuriministeriö 19.10.2017 14.14
Tiedote

Hallitus esittää lisätalousarviossa uutta 10 miljoonan euron lisämäärärahaa kohdennettavaksi korkeakoulutettujen muuntokoulutukseen. Näin vastataan osaavan työvoiman tarpeisiin kasvualueilla. Lisämäärärahalla käynnistettävään muuntokoulutukseen osallistuisi noin 550 opiskelijaa.

Muuntokoulutuksella tähdätään aiemman osaamisen uudistamiseen suorittamalla yliopiston alempi/ylempi korkeakoulututkinto tai ammattikorkeakoulututkinto.  Muuntokoulutuksella tuetaan erityisesti ICT-osaamisen hyödyntämistä mm. kaupan ja liiketalouden alalla, sosiaali- ja terveysalalla sekä finanssialalla. Monialaisesti toteutettavat muuntokoulutukset olisivat enintään kaksivuotisia.

– Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen on keskeistä nyt, kun Suomen talous on kääntynyt kasvuun. Hallitus käynnisti alkuvuodesta kokeilun, jossa korkeakoulututkinnon suorittanut voi nopeasti ja joustavasti suorittaa toisen tutkinnon työvoimapoliittisena koulutuksena. Se on ollut varsinkin rakennusalalla hyvin kiinnostava. Elokuun budjettiriihen yhteydessä muuntokoulutuksen kokeilusta päätettiin tehdä pysyvä, kertoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

– Nyt esitettävällä määrärahalla saadaan laajennettua muuntokoulutusta uusille alueille. Uusi teknologia muuttaa työelämää nopeasti ja työntekijöiltä odotetaan erilaista osaamista. Muuntokoulutus on osa läpi työuran jatkuvaa oppimista, mille on kasvava tarve, ministeri sanoo.

Koulutuksen järjestämisessä hyödynnettäisiin myös verkostomaisesta toimintatavasta saatuja kokemuksia. Niitä tuottaa esimerkiksi Varsinais-Suomen, erityisesti Turun alueen, teollisuuden kasvun tukemiseksi ja alueen osaamishaasteisiin vastaamiseksi perustettu tekniikan alan yhteistyöyliopisto FITech. Sen toiminta on käynnistynyt syksyllä 2017 hallituksen toukokuussa kohdentaman määrärahan turvin.

Lisätiedot:

- ylitarkastaja Sanna Hirsivaara, p. 0295330111
- erityisavustaja Daniel Sazonov, p. 045 129 6812

Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Sanni Grahn-Laasonen