Hyppää sisältöön

Julkishallinnon tiedonhallintaa ja tietojen käsittelyä kehitetään

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2015 12.47
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä, johon on kuulunut edustajia muun muassa valtiovarainministeriöstä ja oikeusministeriöstä esittää torstaina julkistetussa esityksessään, että keskeiset tiedonhallintaa ja tietojen käsittelyä julkishallinnossa koskevat säännökset koottaisiin yhteen lakiin. Työryhmän alkuperäinen tehtävä oli arkistolainsäädännön uudistamisen valmistelu. Työn edetessä ryhmän toimeksiantoa laajennettiin.

Lailla yhtenäistettäisiin viranomaisten tietoaineistoja koskeva sääntely ja poistettaisiin nykyiset epäjohdonmukaisuudet. Samalla selkeytettäisiin tiedonhallinnan ja tietojen
käsittelyn ohjausta koskevan toimivallan jakoa eri viranomaisten kesken.

Lakiuudistuksella tehostettaisiin toimintaa sekä huomioitaisiin tietoaineistojen käyttöön liittyvät intressit informaation koko elinkaaren ajan.

Ehdotetun lain erityisenä tavoitteena on luoda edellytykset kulttuuriperintöön kuuluvien viranomaisten tietoaineistojen säilyttämiselle tarkoituksenmukaisesti ja kustannustehokkaasti. Ehdotus loisi perusteet sille, että sähköisesti talletetut tietoaineistot voitaisiin myös säilyttää sähköisessä muodossa, mikä toisi säästöjä toimitilakustannuksiin.

Uudistus on osa julkisen hallinnon ja palveluiden digitalisointia ja keskeinen edellytys sen onnistumiselle. Lailla edistettäisiin julkisen sektorin tietoaineistojen yhteis- ja uudelleenkäyttöä.

Uudella lailla kumottaisiin arkistolaki (1994), tietohallintolaki (2011) sekä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annettuun lakiin (1999) sisältyvät säännökset hyvästä tiedonhallintatavasta. Lain säätäminen edellyttäisi jatkovalmistelua.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Eerikki Nurmi (OKM), puh. 0295 3 30234
hallitusneuvos Immo Aakkula (OKM), puh. 0295 3 30354
lainsäädäntöneuvos Hannele Kerola (VM), puh. 0295 5 30199

Työryhmän esitys