Hyppää sisältöön

Ilkka Hanski ja Sirpa Jalkanen tieteen uusiksi akateemikoiksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2015 10.19
Tiedote

Tasavallan Presidentti on myöntänyt tieteen akateemikon arvonimen akatemiaprofessori Ilkka Hanskille ja akatemiaprofessori Sirpa Jalkaselle.

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski (s. 1953) kuuluu maailman merkittävimpiin tieteentekijöihin ekologian ja evoluutiobiologian alalla. Hän on työllään laajasti vaikuttanut tieteenalan konseptuaaliseen ja metodologiseen kehitykseen. Hän on erityisen tunnettu ja arvostettu metapopulaatiokäsitteen kehittäjänä ja soveltajana. Tällä hetkellä Hanski johtaa Metapopulaatiobiologian huippuyksikköä Helsingin yliopistossa. Metapopulaatiobiologia keskittyy pirstoutuneissa elinympäristöissä elävien lajien populaatioiden ekologian ja evoluutiobiologian tutkimiseen.

Akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen (s. 1954) on maailman johtavia tutkijoita ihmisen immuunipuolustusjärjestelmän lymfosyyttien liikkumismekanismien tutkimisessa. Hänen merkittävimpiin tutkimussaavutuksiinsa kuuluu uusien haitallisista tulehduksista ja syövän leviämisestä vastuussa olevien ?liikennemolekyylien? löytäminen ja karakterisointi. Hänen johtamansa tutkimusryhmä on tuottanut uraauurtavia tuloksia ja
innovatiivisia havaintoja, jotka ovat mullistaneet käsityksiä immunologiasta ja verisuonibiologiasta.

Akateemikon arvonimi voi samanaikaisesti olla enintään kuudellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla.

Arvonimet luovutetaan Suomen Akatemian järjestämässä juhlatilaisuudessa 17.9.2015.

Lisätietoja: opetusneuvos Mirja Vihma (OKM), p. 02953 30326