Hannes Manninen selvittämään Lapin korkeakoulukonsernin toteuttamista

Opetus- ja kulttuuriministeriö 4.4.2016 15.06
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt hallintotieteiden lisensiaatti, kaupunkineuvos Hannes Mannisen selvittämään korkeakoulujen rakenteellista uudistamista Lapin osalta. Selvitys valmistuu toukokuun lopussa.

Nykyisin Lapin korkeakoulukonsernin muodostavat Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto. Yhdessä ammatillisen koulutuksen tarjoajien kanssa korkeakoulut ovat perustaneet kaksi yhteistä instituuttia: Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin ja Pohjoisen kulttuuri-instituutin.

Korkeakoulujen konsernirakenteen syventämiseksi ja yhteistoiminnan suunnitelmalliseksi kehittämiseksi Lapin yliopisto on solminut esisopimuksen Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osake-enemmistön ostamisesta Rovaniemen kaupungilta ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymältä. Kemin ja Tornion kaupungit sekä Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia ovat toistaiseksi jättäytyneet esisopimuksen ulkopuolelle.

- Olen tyytyväinen, että saimme selvittäjäksi kaikkien osapuolten arvostusta ja luottamusta nauttivan henkilön. Luotan siihen, että saamme rakennetuksi vankan perustan entistä vahvemmalle korkeakouluopetukselle ja tutkimukselle Lapin alueella, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen toteaa.

Lapin korkeakoulukonserni on ollut edelläkävijä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyössä. Toiminnallaan se on osoittanut, että korkeakoulujen ja alueen elinvoimaisuutta voidaan tukea muodostamalla korkeakoulujen välisiä vahvoja liittoutumia.

Tavoitteena on, että korkeakoulujen hallinnollista ja toiminnallista synergiaa hyödyntämällä voimavaroja voidaan paremmin käyttää opetukseen ja TKI-toimintaan ja parantaa strategista päätöksentekoa. Lapin korkeakoulutoiminnasta tehtävässä selvityksessä huomioidaan jo tehdyt osake- ja muut ratkaisut.

Lisätietoja:
- kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, puh. 0295 3 30182
- erityisavustaja Matias Marttinen, puh. 0295 3 30132


Tietoja Lapin korkeakoulukonsernista (Lapland University Consortium, LUC) osoitteessa http://www.luc.fi/Suomeksi/Esittely