Hyppää sisältöön

Grahn-Laasonen: Suomen tieteen vaikuttavuus on noussut

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2018 10.32
Tiedote
Kuva: Mikko Suutarinen

Suomen Akatemian Tieteen tila 2018 -selvitys julkistettiin maanantaina. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten oman kehitystyön tueksi tehtävä selvitys tarkasteli tänä vuonna tutkimuksen henkilöstöä ja rahoitusta sekä julkaisutoimintaa, tieteellistä vaikuttavuutta ja julkaisuyhteistyötä. Selvityksen mukaan Suomen tieteellinen vaikuttavuus on noussut.

– Selvitys tuo hyviä uutisia: Suomen tieteellinen vaikuttavuus eli käytännössä laatu on maailmanlaajuisessa vertailussa noussut. Kun samalla tutkimus- ja kehitystyön panostukset ovat kansantaloudessa vaikeiden vuosien jälkeen vihdoin kasvusuunnassa, tulevaisuus näyttää valoisalta, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Hallitus on ottanut tavoitteeksi, että 4 % kansantaloudesta käytettäisiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

– Viime budjettiriihessä otimme askeleen tätä tavoitetta kohti, kun lisäsimme budjettiin pysyvästi 112 miljoonaa euroa tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Julkiset panostukset toimivat vipuna, joka tuo yksityistä rahaa mukaan. Tulevaisuudessa tutkimusrahoitusta voitaisiin kasvattaa suuntaamalla yritystukia uudelleen uudistumista, tutkimusta ja innovaatioita tukeviksi, ministeri sanoo.

Hallitus on tukenut tieteen edistystä monin tavoin. Hallituskaudella Suomen Akatemian käytettävissä oleva myöntövaltuus on kasvanut 318,8 milj. eurosta (2015) 368,4 milj. euroon (2019). Nuoria tutkijoita on tuettu Suomen Akatemian myöntämällä 60 miljoonan euron panostuksella. Akatemia toteuttaa myös Tutkimuksen lippulaivat -ohjelmaa vahvistamaan tutkimuksen ja vaikuttavuuden osaamiskeskittymiä. Niitä tukemaan perustetaan säätiö, jolle valtio luovuttaa osakepääoman. Koulutuksen lähettiläiden Team Finland Knowledge -verkosto vahvistaa Suomen kansainvälistä vetovoimaa maailmalla.

Tieteen tila -selvityksen muiden suositusten mukaan vetovoimaiset, ja laadukkaat tutkimuksen ja osaamisen keskittymät edellyttävät tutkimusta tekevien organisaatioiden profiloitumista ja eri toimijoiden yhteistyötä. Digitalisaation ja avoimen tieteen mahdollisuudet on käytettävä parantamaan tutkimuksen laatua.

– Uusien rahoitusmuotojen lisäksi ja vahvan tutkimusrahoituksen ohella Suomen kaltaiselle pienelle maalle on välttämätöntä koota voimavaroja niillä aloilla, joilla on mahdollisuus kansainväliseen huippuun. Tähän työhön on oltava selkeät linjaukset ja keinot myös ensi hallituksella, Grahn-Laasonen sanoo.

– Suomella ei ole mitään muuta menestymisen strategiaa kuin olla osaavin kansakunta. Tulevaisuus vaatii meiltä enemmän osaamista, ei vähemmän. Tarvitsemme lisää osaajia ja laadukasta tiedettä ja korkeakoulutusta, opetusministeri painottaa.

Suomen Akatemia on tarkastellut tieteen tilaa 1990-luvun lopulta alkaen määräajoin, vuodesta 2012 alkaen kahden vuoden välein.

Tieteen tila –selvitys 

Lisätietoja:
- opetusministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246
- tiedeasiainneuvos Erja Heikkinen (OKM), puh. 02953 30101

Korkeakoulutus ja tiede Sanni Grahn-Laasonen Tiede