Hyppää sisältöön

Fulbright-johtajat edistävät kansainvälistä koulutus- ja tutkimusvaihtoa

undervisnings- och kulturministeriet
Julkaisuajankohta 21.6.2016 8.43
Uutinen

Suomi isännöi 18-22.6. Helsingissä kansainvälistä Fulbright-johtajien konferenssia 2016 European Fulbright Conference: Crossing Borders for Global Partnerships.

Konferenssi kokoaa yhteen Fulbright-ohjelman johtajat Euroopasta ja Yhdysvalloista keskustelemaan Euroopan Fulbright-yhteistyön haasteista ja mahdollisuuksista sekä suunnittelemaan tulevaisuuden koulutus- ja tutkimusvaihtoja. Konferenssissa on lähes 90 osanottajaa yli 40 maasta.

- Suomen Fulbright- toiminta perustuu julkisen ja yksityisen sektorin laajaan ja tiiviiseen yhteistyöhön ja kumppanuuteen. Vahvat kumppanuudet ovat mahdollistaneet Crossing Borders for Global Partnerships -konferenssin järjestämisen Suomessa. Arktisten alueiden ilmastonmuutos, maailmanlaajuinen muuttoliike ja pakolaiskysymykset sekä opettajankoulutus ja yrittäjyys ovat painopisteitämme, ja mitä ajankohtaisimpia teemoja, totesi kansliapäällikkö Anita Lehikoinen puheessaan konferenssin illallisvastaanotolla 20.6.

- Ministeriöt, yliopistot, tutkimuslaitokset ja yksityiset säätiöt - sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ovat sitoutuneet ohjelmaan, jossa ylittyvät niin tieteiden kuin valtioiden rajat.

Kansliapäällikkö Lehikoinen korostaa suomalais-amerikkalaisen Fulbright-ohjelman vaikuttavuutta.

- Jokainen Yhdysvaltojen hallituksen Fulbright-ohjelmaan panostama dollari tuottaa yhdeksän dollaria maidemme väliseen koulutus- ja tutkimusvaihtoon. Suomeen kannattaa panostaa, sanoo kansliapäällikkö Lehikoinen.
_ _ _

Fulbright -keskus (Suomen ja Yhdysvaltain opetusalan vaihtotoimikunta) on Suomen ja Pohjois-Amerikan väliseen akateemiseen vaihtoon erikoistunut organisaatio. Sen keskeisiä tavoitteita on myös tukea suomalaisten korkeakoulujen kansainvälistymistä. Suomen ja Yhdysvaltojen välinen Fulbright-sopimuksen allekirjoitettiin vuonna 1952.

Fulbright -keskus on yksityinen, itsenäinen, voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka toimintaa rahoittavat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Yhdysvaltain ja Kanadan valtiot sekä Suomen ja Yhdysvaltain hallitusten perustama tukisäätiö. Osa Fulbright keskuksen stipendeistä rahoitetaan yhdessä yksityisten säätiöiden ja suomalaisten korkeakoulujen kanssa.

Fulbright -keskus myöntää vuositasolla noin 880 000 euroa stipendeinä Suomen ja Yhdysvaltain väliseen vaihtoon. Stipendiohjelmista laajin on ASLA-Fulbright.

Lukuvuonna 2014-2015 Fulbright -keskuksen ohjelmiin osallistui noin 80 suomalaista ja amerikkalaista opiskelijaa, tutkijaa, opettajaa ja asiantuntijaa. Toimintavuosiensa aikana keskus on välittänyt USA:han yli kolme ja puoli tuhatta suomalaista stipendiaattia. Suomeen on ohjelman kautta saapunut yli 1500 amerikkalaista stipendiaattia.

Lisätietoa :

•  Fulbright-ohjelmasta
•  Konferenssista