Hyppää sisältöön

Finna.fi avaa ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa

Ministry of Education and Culture
Julkaisuajankohta 3.2.2016 11.08 | Julkaistu suomeksi 30.12.2016 klo 8.30
Uutinen

Arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja yhteen kokoavan Finna.fi on avannut avoimen rajapinnan kautta käyttöön ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa eli liki yhdeksän miljoonan aineiston kuvailutiedot sekä 200 000 avoimesti lisensoitua kuvaa.

 

Avoin rajapinta api.finna.fi tarjoaa mahdollisuuksia mm. sovelluskehittäjille, datavisualisointien laatijoille tai digitaalisia aineistoja hyödyntäville tutkijoille. Aineistoihin kuuluu muun muassa valokuvia, taideteoksia, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, karttoja, esineitä, äänitteitä, nuotteja ja videoita.

Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen odottaa mielenkiinnolla millaisia näkökulmia aineistojen hyödyntämiselle löydetään.

- Avoimen rajapinnan kautta Finnassa olevia aineistotietoja voidaan hyödyntää uusilla, kekseliäillä tavoilla. Nyt esimerkiksi Finnasta löytyviä muokattavia ja kaupalliseen käyttöön sopivia kuvia saa tuotua helposti muihin sovelluksiin, olivatpa ne sitten pelejä, oppimisalustoja tai sukututkijoiden työvälineitä.

Finna on mukana 5.2. alkavassa Hack4FI – Hack your heritage -tapahtumassa, jossa rajapinnalle ja avoimille aineistoille toivotaan löytyvän kokonaan uusia käyttötapoja.

Finnassa otetaan käyttöön myös uusi hakuominaisuus, jolla saa esiin yli 200 000 avoimesti lisenssoitua kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Rajauksella saa esille niin kaupalliseen käyttöön kuin esimerkiksi opetuksen tarpeisiin käyttöoikeuksiltaan soveltuvat kuvalliset aineistot.

Finna.fi:n kuvailutiedot avataan vapaan käytön mahdollistavalla CC0 Yleismaailmallisella Public Domain -lausumalla. Kuvallisia aineistoja voi käyttää erilaisten Creative Commons -lisenssien ehdoin.

Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Finnan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Linkkejä ja lisätietoa: