Euroopan kulttuuripääkaupungin haku käynnistynyt

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2.4.2019 13.03
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt haun, jossa valitaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki Suomesta. Kaupungeilla ja kunnilla on yli vuosi aikaa jättää hakemus ministeriölle. Hakemusten arvioinnista vastaa eurooppalainen asiantuntijaraati, jossa on 12 jäsentä. Hakemusten arviointikokoukset järjestetään Suomessa. Kulttuuripääkaupunki valintaan kesällä 2021. Toinen vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki tulee Slovakiasta.

Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat Euroopan unionin tunnetumpia kulttuurialan toimia. Kulttuuripääkaupunki-tapahtuma on vuoden mittainen kulttuuriohjelma, jossa näkyvät sekä kunkin kaupungin taide- ja kulttuurielämän ominaispiirteet että yhteys Euroopan yhteisiin kulttuuripiirteisiin ja -perintöön.

Hakemukset tulee jättää 5.5.2020 mennessä, minkä jälkeen eurooppalainen asiantuntijaraati arvioi hakemukset kesäkuussa 2020 ja valitsee toiselle kierrokselle pääsevät kaupungit. Tämän jälkeen nämä kaupungit täydentävät hakemuksiaan ennen raadin toista arviointia keväällä 2021.

Raati todennäköisesti myös vierailee finalistikaupungeissa. Raadin kokoonpano julkistetaan kesäkuussa 2020 juuri ennen ensimmäistä kokoontumista Helsingissä. Suomi nimittää raatiin kaksi jäsentä. Muut jäsenet nimittävät komissio, neuvosto, Euroopan parlamentti ja alueiden komitea.

Asiantuntijaraati suosittaa yhtä suomalaista kaupunkia Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Ministeriö nimeää tämän kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi kesällä 2021. Valinnan jälkeen asiantuntijaraati seuraa kaupungin valmisteluja sekä antaa tukea ja neuvoja aina kulttuuripääkaupunkivuoden alkuun asti.

Kaksi aiempaa suomalaista kulttuuripääkaupunkia ovat olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 02953 30069

Muualla verkossa