Hyppää sisältöön

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen ohjaus siirtyy STM:öön

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 31.12.2014 10.51
Tiedote -

Erikoislääkärien ja erikoishammaslääkärien koulutusta koskeva ohjaus siirtyy opetus- ja kulttuuriministeriöstä sosiaali- ja terveysministeriöön. Samalla selkeytetään koulutuksen rahoitusta. Eduskunta on hyväksynyt asiaa koskevan lakimuutoksen.

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen ohjauksen siirretään sosiaali- ja terveysministeriöön, koska siellä on vastuu terveyspalvelujärjestelmästä kokonaisuutena, mukaan lukien henkilöstö. Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutus ei ole luonteeltaan ja toteutustavaltaan yliopiston muihin tutkintoihin rinnastuvaa koulutusta, vaan työssäoloaikana tarjottavaa työelämän tarpeista lähtevää erikoistumista. Näin ollen ei ole välttämätöntä säätää koulutuksesta tutkintoon johtavana koulutuksena.

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen ohjausjärjestelmä on koettu tähän asti epäselväksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on vastannut koulutuksen säädöspohjasta, mutta sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut koulutusta.

Uudistuksen tavoitteena on auttaa sekä yliopistoja että palvelujärjestelmää kehittämään erikoislääkärikoulutusta niin, että se vastaa aiempaa paremmin yhteiskunnan tarpeisiin.
Asiaa on valmistellut vuosina 2012 - 2013 sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön asettama laajapohjainen työryhmä, johon kuului ministeriöiden, yliopistojen, palvelujärjestelmän ja sidosryhmien edustajia.
Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen ohjauksen siirto tulee voimaan 1.2.2015.

Lisätietoja: Johanna Moisio (OKM), puh. 02953 30216