Hyppää sisältöön

Centria-ammattikorkeakoulu kokoaa toimintojaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.3.2015 18.25
Tiedote

Hallituksen sivistyspoliittinen ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan 4.3.2015 Centria-ammattikorkeakoulu Oy:n toimilupaan kirjatun kehittämisvelvoitteen edellyttämää selvitystä. Ammattikorkeakoulu on ottanut kantaa säästövaikutuksia pohtiessaan myös toimipisteisiin, sillä tämä asia kuuluu ammattikorkeakoulun autonomian piiriin. Centria-ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus on päättänyt luoda toimintaan nykyistä kannattavamman rakenteen, jolla pyritään turvaamaan ammattikorkeakoulun taloudelliset toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa. Ministerityöryhmän mukaan ratkaisu on kehittämisvelvoitteen linjauksen mukainen toimenpide.

Centria-ammattikorkeakoulun tutkintotavoitteinen koulutus järjestetään pääosin Kokkolassa. Ylivieskassa toteutetaan sähkö- ja automaatiotekniikan sekä tuotantotalouden tutkintotavoitteista koulutusta. Näiden lisäksi ammattikorkeakoulun toiminta-alueella Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Ylivieskassa koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena sekä harjoitetaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.

Sivistyspoliittisen ministerityöryhmän mukaan Centria-ammattikorkeakoulun ratkaisu vastaa valtioneuvoston asettaman kehittämisvelvoitteen linjauksia. Sillä edistetään ammattikorkeakoulun toimintojen kokoamista toimiluvan kehittämisvelvoitteessa linjattuun suuntaan. Se on myös taloudellisesti nykyrakennetta kannattavampi malli ja turvaa ammattikorkeakoulun tki-toiminnan rahoituskanavien täysimääräisen hyödyntämisen.

Ammattikorkeakoulujen toimiluvat uusittiin vuoden 2014 alusta sekä uudesta ammattikorkeakoululaista johtuen vuoden 2015 alusta. Valtioneuvosto sisällytti Centria-ammattikorkeakoulun toimilupaan kehittämisvelvoitteen, jonka mukaan ammattikorkeakoulun tulee selvittää mahdollisuudet järjestää ammattikorkeakoulun toiminta vuoteen 2017 mennessä siten, että sen koulutustarjonta muodostaa samalle kampukselle Kokkolaan syntyviä toiminnallisia osaamiskokonaisuuksia sosiaali- ja terveysalalla, tekniikassa, humanistisella alalla sekä liiketaloudessa. Järjestelyissä tulee hyödyntää erityisesti yliopistokeskuksen tarjoamia yhteistyömahdollisuuksia. Lisäksi sivistyspoliittinen ministerityöryhmä piti tärkeänä, että laaditaan vuoden 2015 loppuun mennessä selvitys Oulun eteläisellä alueella toimivien korkeakoulujen yhteistyön tehostamisesta aluevaikutusten vahvistamiseksi.

Lisätietoja:

- erityisavustaja Mikko Koskinen, puh. 0295 3 30132
- opetusneuvos Maarit Palonen, puh. 0295 3 30243

_ _ _

Hallituksen sivistyspoliittisen ministerityöryhmän jäseninä ovat opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (pj), ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen, puolustusministeri Carl Haglund, sisäministeri Päivi Räsänen, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ja kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.