Hyppää sisältöön

Arkistolaitoksen uudistamisesta ehdotus

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2015 13.19
Tiedote

Arkistolain uudistamista pohtinut työryhmä luovutti esityksensä arkistolaitosta koskevan lainsäädännön uudistamiseksi opetus- ja kulttuuriministeriölle perjantaina. Uudistuksen tavoitteena on tehostaa arkistolaitoksen toimintaa.

Esityksen mukaan nykyinen kaksiportainen, Kansallisarkistosta ja maakunta-arkistoita muodostuva, arkistolaitos korvattaisiin Kansallisarkisto-nimisellä virastolla, jonka toimialueena olisi koko maa.

Kansallisarkistoa johtaisi pääjohtaja. Maakunta-arkistojen henkilökunta siirtyisi Kansallisarkiston palvelukseen ja hoitaisi myös valtakunnallisia tehtäviä. Kansallisarkiston keskeiset tehtävät säädettäisiin uudessa laissa Kansallisarkistosta.

Ehdotettu muutos mahdollistaisi viraston toiminnan tehostamisen organisoimalla viraston tehtävien hoito valtakunnallisesti ilman alueellisia rajoja.

Kansallisarkistolle tulisi uudistuksen myötä myös oikeus muuttaa säilytettävänä oleva viranomaisen asiakirja sähköiseen muotoon ja tuhota aiempi paperi- tai muu asiakirja. Edellytyksenä olisi, että paperiasiakirjan tuhoaminen voisi tapahtua vaarantamatta asiakirjan alkuperäisyyden varmistamista ja heikentämättä sen kulttuurihistoriallista arvoa.

Ehdotus on osa arkistolainsäädännön kokonaisuudistusta, johon kuuluvat muut säädösehdotukset annetaan eri esityksinä. Esitys on kirjoitettu hallituksen esityksen muotoon. Työryhmä ehdottaa lakimuutoksen tuloa voimaan vuoden 2016 alusta.

Lisätietoja:
opetusneuvos Annu Jylhä-Pyykönen (OKM), puh. 02953 30123
hallitusneuvos Immo Aakkula (OKM), puh. 02953 30354
ylitarkastaja Anne Luoto-Halvari (OKM), puh. 02953 30200

Työryhmän esitys