Hyppää sisältöön

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien arviointi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2014 14.15
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien (toimintajärjestelmien) arvioinnin.

Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa asetettiin tavoitteeksi, että kaikilla ammatillisen koulutuksen järjestäjillä on vuoteen 2015 mennessä toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ope-tusministeriö käynnistää 7.1.2015 kaikkia ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestäjiä koskevan laadunhallintajärjestelmien kriteeriperustaisen arvioinnin, joka toteutetaan itsearviointina. Arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien toimivuudesta.

Tuloksia käytetään ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan kehittämisessä kansallisella ja paikallisella/koulutuksen järjestäjä tasolla. Arvioinnin tuloksia käytetään myös yhtenä tausta-aineistona ammatillisen koulutuksen järjestämislupien uusimisprosessissa. Arviointi käynnistyy 7.1.2015 ja koulutuksen järjestäjien itsearvioinnin tulee valmistua viimeistään 13.3.2015. Arvioinnin organisoinnista vastaa Opetushallitus.

Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan keskeisenä periaatteena on tasalaatuisuuden varmistaminen ja erinomaisuuteen pyrkiminen. Itsearvioinnin kriteereiden laadinnan perustana ovat olleet toiminnan lainmukaisuus ja kannustaminen laadun jatkuvaan parantamiseen. Lisäksi kriteereissä korostuu toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys. Kriteerit on asetettu ammatillisen koulutuksen järjestäjän laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevalle järjestelmälle. Ne eivät ota kantaa järjestelmän sisällä valittuihin toimintatapoihin tai rakenteisiin eikä niillä rajoiteta koulutuksen järjestäjien mahdollisuutta valita omista lähtökohdistaan käsin toimintaympäristöönsä parhaiten soveltuvat laadunhallinnan ja sen jatkuvan parantamisen menetelmät.

Itsearvioinnin kriteerit ja arviointia varten laadittu itsearvioinnin opas ovat Opetushallituksen nettisivuilla

Itsearvioinnin validiteettia arvioidaan otantaperusteisella ulkoisella arvioinnilla, jonka toteuttaa Koulutuksen arviointikeskus yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Ulkoinen arviointi sisältää arviointikäynnin. Ulkoiseen arviointiin valitaan n. 15 % koulutuksen järjestäjistä (n. 35 järjestäjää).

Arvioinnin tulokset julkistetaan koulutuksen järjestäjittäin ja arviointikohdittain Opetushallituksen verkkosivuilla kesäkuussa 2015. Arviointiraportti valmistuu elokuun 2015 lopussa.

Lisätietoja: Tarja Riihimäki (OKM), puh. 02953 30273

Arvioinnin käynnistyskirje 19.12.2014 (pdf)