Hyppää sisältöön

Jatkossa huoltajat voivat asioida Omakannassa laajemmin lastensa puolesta - terveydenhuollon ammattihenkilöiden arvioitava lapsen kypsyys päättää omasta hoidostaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2018 16.19
Tiedote 218/2018
Kanta/Kela

Huoltajien mahdollisuus asioida Omakanta-palvelussa lastensa puolesta laajenee. Terveydenhuollon ammattihenkilön on arvioitava aina lapsen tapaamisen yhteydessä lapsen kypsyys tehdä päätöksiä omasta hoidostaan. Jos ammattihenkilö arvioi lapsen riittävän kypsäksi, lapsi voi päättää itse omien tietojensa näkymisestä vanhemmille Omakanta-palvelussa.

Lähtökohtaisesti huoltaja vastaa lapsen hoidosta ja huolenpidosta, ja huoltajalla on oikeus saada lapsensa potilastiedot. Potilaslain mukaan alaikäisellä on kuitenkin oikeus päättää hoidostaan sekä kieltää terveystietojensa näyttäminen huoltajalle, jos terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi hänet kyvykkääksi hoitamaan omaa asiaansa. 

Toimintamalli terveydenhuollossa muuttuu merkittävästi, kun lasten tiedot saadaan huoltajien näkyvillä Omakantaan heti, kun tiedot on kirjattu ja tallennettu Kanta-palveluun. Alaikäisen kypsyyden arviointiin ja tahdon selvittämiseen on kiinnitettävä erityistä huomioita, jotta hänen oikeutensa luottamukselliseen asiointiin turvataan eivätkä huoltajat saa vahingossa sellaisia tietoja, joita alaikäinen ei ole tarkoittanut huoltajan nähtäville. Terveydenhuollon ammattilaisen on siksi arvioitava jokaisella vastaanottokäynnillä alaikäisen kypsyys päättää hoidostaan ja selvitettävä lapsen tahto tietojen näyttämiseen ennen tietojen tallentamista. 

Todennäköisyys siihen, että alaikäinen on kypsä päättämään terveydenhuollon asioistaan, kasvaa iän myötä. Uudessa toimintamallissa kypsyyden arvioon pakottava raja potilastietojärjestelmissä asetetaan kahteentoista ikävuoteen. Tietojen näkyminen voidaan kuitenkin estää tarvittaessa jo nuorempien lasten kohdalla. 

Toimintamallissa otetaan huomioon alaikäisen oikeus luottamukselliseen asiointiin terveydenhuollossa sekä huoltajien oikeus saada lastensa potilastiedot, jotta he voivat vastata lapsen hoidosta ja huolenpidosta. Lisäksi toimintamallin on sovelluttava kaikkiin terveydenhuollon erilaisiin palveluihin ja prosesseihin ilman, että ammattilaisten työhön tulee kohtuutonta kuormitusta. Eri osapuolten oikeudet ja velvoitteet huomioonottava uusi toimintamalli otetaan käyttöön heti, kun se on valmis ja toimii sekä Kanta-palvelussa että eri potilastietojärjestelmissä. Arvioitu käyttöönotto on vuonna 2020.

Tällä hetkellä ja myös tulevaisuudessa vanhemmilla on oikeus pyytää alaikäisten lastensa potilasasiakirjat nähtäväkseen ja saada niistä kopio, ellei alaikäinen ole kieltänyt tietojen antamista. Huoltajat voivat nyt myös nähdä alle 10-vuotiaiden lastensa tiedot Omakanta-palvelussa. Näin mahdollistettiin se, että huoltajat pääsevät näkemään pienimpien lastensa potilastiedot jo ennen kuin puolesta asiointi on saatu kokonaan käyttöön. Tarvittaessa tietojen näkyminen huoltajalle on voitu estää. 

Huoltajien mahdollisuus asioida Omakannassa vain alle 10-vuotiaiden lastensa puolesta on herättänyt paljon julkista keskustelua. Myös oikeuskanslerinvirasto on pitänyt ikään perustuvaa rajausta moitittavana. Uudessa toimintamallissa tällaista rajausta ei ole. 

Lisätietoja

ylilääkäri Ritva Halila, p. 0295 163 420
neuvotteleva virkamies Arja Ruponen, p. 0295 163 169
erityisasiantuntija Anna Kärkkäinen, p. 0295 163 702