Hyppää sisältöön

Yhdeksän urheilun ja liikunnan saralla ansioitunutta palkittiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2016 10.30
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi vuosittaiset Pro Urheilu -tunnustuspalkinnot 1. joulukuuta. Vuoden 2016 Pro Urheilu-tunnustuspalkinto myönnettiin kuudelle urheilijalle. Tilaisuudessa jaettiin myös Liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-palkinto.

Tunnustuksen, kuvanveistäjä Nora Tapperin suunnitteleman mitalin, saivat paralympiauimari Eeva-Riitta Fingerroos, koripallovalmentaja Eero Saarinen, voimistelija Martti Mansikka, voimistelija Raimo Heinonen, voimistelija Olavi Leimuvirta ja soutaja Matti Niemi.

Liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-palkinto myönnettiin Suomen Valmentajat ry:n koordinoimalle Valmentaa kuin nainen -hankkeelle. Piikkarit -palkinto on suuruudeltaan 7 000 euroa. Piikkarit-kunniamainnan saivat valmentajat Anuliisa Uotila ja Marianne Miettinen. Piikkarit-palkinnot myönnetään vuosittain hankkeelle, yhteisölle tai yksityishenkilölle, joka on edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa liikunnassa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Palkintoperustelut:

Paralympiauimari Eeva-Riitta Fingerroos
Oululainen perhosuimari Eeva-Riitta Fingerroos ehti edustaa Suomea kaikkiaan viisissä paralympialaisissa vuosina 1984-2000. Ensimmäisissä paralympialaisissaan New Yorkissa hän oli 14-vuotiaana.

Eeva-Riitta Fingerroos voitti urallaan kaikkiaan 14 paralympiamitalia, joista kaksi kultaa. Lisäksi hän voitti myös 14 MM-mitalia.

Tahko Pihkala -seura valitsi Eeva-Riitta Fingerroosin vuoden 1996 Rehdiksi urheilijaksi.

Koripallovalmentaja Eero Saarinen
Eero Saarinen on tehnyt pitkän ja ansiokkaan valmentajauran koripallossa. Hän aloitti vuonna 1974 Karhun Poikien naisjoukkueen ja A-tyttöjen parissa. Pääsarjatasolla hän on valmentanut muun muassa Torpan Poikia, Helsingin NMKY:tä, Turun NMKY:tä sekä Kotkan Työväen Palloilijoita. Pääsarjaotteluita Saarisella on valmentajana yli 500.

Suomen naisten koripallomaajoukkuetta Saarinen valmensi vuodet 1975–1981. Vuosina 1984–1991 hän toimi miesten A-maajoukkueen päävalmentajana.

Suomen Koripallovalmentajat ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana Saarinen vaikutti vuosina 1992–9 3. Aktiivivalmentajan uran jälkeen hän on toiminut Suomen Ammattivalmentajien toiminnanjohtajana 2009–2011. Eero Saarinen on valittu Koripalloliitossa vuoden valmentajaksi 1992 ja 2002. Suomen koripallon Hall of Famen jäseneksi hänet nimettiin vuonna 2014.

Seuraavien urheilijoiden osalta mitalit ovat tulleet melko tarkalleen 60 vuotta sitten, jolloin Melbournen kesäkisat käynnistyivät marraskuun 22. ja päättyivät joulukuun 8. päivä vuonna 1956.

Voimistelija Martti Mansikka
Martti Mansikka syntyi luovutetun Karjalan Antreassa mutta edusti evakkomatkojen jälkeen kilpaurallaan tamperelaisseuroja Sisua ja Kilpa-Veljiä. Melbournen olympiakisoissa saavutettu joukkuepronssimitali oli lähellä saada jatkoa Moskovan MM-kisoissa 1958, jolloin Suomen joukkue jäi palkintosijasta ainoastaan 0,15 pisteen päähän. Kilpavuosiensa jälkeen hän toimi Tampereen Sisun valmentajana ja kansainvälisenä arvostelutuomarina.

Voimistelija Raimo Heinonen
Raimo Heinonen voitti urallaan kaksi voimistelun arvokisamitalia. Olympiamitalistiksi hän nousi heti ensimmäisissä kolmista kisoistaan, Melbournessa 1956 joukkuekilpailussa. EM-hopeaa taas tuli tiukan kisan jälkeen toukokuussa 1965 Antwerpenista, lajina hyppy. Suomen Voimisteluliiton päävalmentajana hän toimi vuodet 1967–69.

Voimistelija Olavi Leimuvirta
Maailman vanhimmassa suomenkielisessä urheiluseurassa, Norssin Turnareissa, voimistelun aloittaneen Olavi Leimuvirran Uran arvokkain mitali, joukkuekilpailun olympiapronssi, heltisi Melbournessa 1956. Aktiiviuransa jälkeen hän osallistui voimistelutoimintaan maajoukkueen valmennus- ja johtotehtävissä sekä kansainvälisenä arvostelutuomarina.

Soutaja Matti Niemi
Valkeakoskelainen Matti Niemi menestyi soudussa sekä perämiehenä että soutajana. Uransa arvokkaimman palkinnon Niemi saavutti Melbournessa 1956, jolloin hän toimi perämiehenä olympiapronssille yltäneessä nelosessa. Olympiamatkan varmistumiseen tarvittiin Suomen soutuhistorian ensimmäinen Euroopan mestaruus aiemmin samana vuonna.

Valmentaa kuin nainen -hankkeen tavoitteena on lisätä naistoimijoiden määrää ja osaamista joukkuepeleissä. Mukana ovat amerikkalaisen jalkapallon lisäksi jalkapallo, käsipallo, ringette, salibandy, jääkiekko, pesäpallo, koripallo, lentopallo ja Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAU. Piikkarit-palkintoraadin hanke on erinomainen esimerkki eri tahojen ja eri lajien välisestä yhteistyöstä. Erityistä tunnustusta projekti saa monipuolisuudestaan ja tiedon kerryttämisestä.

Kunniamaineen saaneet valmentajat nousevat palkintoraadin mukaan esiin osaamisensa ja toimiensa laaja-alaisuudella. Anuliisa Uotila on menestyksekäs valmentaja, kommentaattori sekä aktiivinen järjestötoimija. Marianne Miettinen nousee ajankohtaisista huippu-valmentajista esiin kesällä heränneen kommentaattorikeskustelun myötä sekä vahvan seuratoimija- sekä lajiliittotoimijataustansa vuoksi.

Esityksen Piikkarit-palkittavista opetus- ja kultuuriministeriölle teki Valo ry:n koordinoima Liikunnan ja urheilun tasa-arvotyön tietopohja -työryhmä.

Valokuvia tilaisuudesta  

Lisätietoja:
Pro Urheilu: ylitarkastaja Hannu Tolonen, p. 0295 3 30314
Piikkarit-palkinto: ylitarkastaja Mari Miettinen, p. 0295 3 30305