Hyppää sisältöön

Viitanen: Luova ala osaksi kasvun ja työllisyyden politiikkaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2015 13.48
Tiedote

- Juuri nyt, kun tarvitsemme kasvua ja työllisyyttä Suomen nostamiseksi taloudellisesta taantumasta, on viisasta panostaa luovaan alaan, totesi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen Elokuvavuosi 2015 avauspuheenvuorossaan.

- Kulttuurin ja taiteen itseisarvon lisäksi luova ala työllistää ja tukee kasvua. Audiovisuaalinen kulttuuri on yksi työvaltaisimmista kulttuurin toimialoista. Luovien alojen panostukset eivät ole pelkästään kulttuuribudjetin asioita. Meidän tulisi löytää uusia tapoja hyödyntää luovan kentän toimijoiden osaamista ja mahdollisuuksia. Olisi syytä pohtia vakavasti esimerkiksi omaa Tekes-kehittämisohjelmaa luoville aloille.

Viitanen painotti puheenvuorossaan myös audiovisuaalisen alan vahvaa maailmanlaajuista kasvua. Suomessa kilpailukykyyn ja korkeaan laatuun vaikuttavat osaaminen, ammattitaidon ylläpito ja toimiva infrastruktuuri ovat hyvällä tasolla. Ylläpitääksemme hyvää laatua tarvitsemme maailmalla yleistyneitä elokuva-alan kannustinjärjestelmiä. - Ne näyttävät olleen viime vuosien merkittävin kansainvälisiä tuotantoja eri maihin ohjaava tekijä, totesi Viitanen.

- Tarvitsemme kasvua ja työllisyyttä. Siksi kannustinjärjestelmää koskeva ehdotus on viimeistään nyt otettava vakavasti. Selvitysten mukaan Isossa-Britanniassa yksi kannustinpunta tuottaa 12 puntaa veroja.

Viitanen oli tyytyväinen tekijänoikeuskysymysten etenemisestä ja kulttuuribudjetin säilymisestä vuoden 2014 tasolla. - Saimme tekijänoikeuslain eduskunnan käsiteltäväksi. Uudistimme pitkään työn alla olleen yksityisen kopioinnin hyvitystä koskevan järjestelmän, mikä tarkoitti 11 miljoonan euron määrärahaa budjettiin. Lainauskorvauksien taso kaksinkertaistettiin yli 8 miljoonaan euroon. - Voimme siis olla tyytyväisiä siihen, että taiteen ja kulttuurin tekijöille kuuluvien korvausten osalta otettiin oikeansuuntaisia askelia, totesi ministeri Viitanen.

Lisätietoja:
- valtiosihteeri Kari Anttila, p. 0295 3 30130

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen Suomen elokuvasäätiö vuoden avajaisissa
perjantaina 23.1.2015 klo 14.25 Suomen elokuvasäätiö, Kanavakatu 12, Helsinki