Hyppää sisältöön

Nuorisotakuun toimeenpano varmistetaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2013 10.21
Tiedote -

Toisen asteen yhteishaun uudistus otetaan käyttöön syksyllä 2013. Korkeakoulujen yhteishaun uudistus siirtyy syksyyn 2014.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen sekä korkeakoulujen uusien haku- ja valintapalveluiden rakentaminen on osoittautunut alun perin arvioitua merkittävästi työläämmäksi. Toteuttamisessa keskitytään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaun tietojärjestelmiin, jotta haku- ja valintapalvelut voidaan ottaa käyttöön nuorisotakuun toimeenpanon edellyttämällä tavalla syksyn 2013 toisen asteen yhteishaussa.

Toisen asteen hakupalveluiden kiireellisestä toteutusaikataulusta johtuen korkeakoulujen uuden yhteishaun käyttöönotto siirtyy syksyyn 2014. Aikataulun tarkistaminen on välttämätöntä, jotta sekä toisen asteen että korkeakoulujen uudistettavien hakupalveluiden virheetön toiminta voidaan varmistaa.

Korkeakoulujen syksyn 2013 ja kevään 2014 yhteishaut toteutetaan nykykäytännön mukaisesti yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen erillisinä hakuina.

Mikäli eduskunta hyväksyy ehdotetut lakimuutokset, korkeakoulut voivat syksyllä 2014 varata opiskelupaikkoja ns. ensikertalaisille, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet korkeakoulututkintoa, tai vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa. Syksyn 2014 yhteishaussa ensikertalaisiksi ei katsota henkilöitä, jotka ovat hakeneet korkeakouluun kevään 2014 yhteishaussa ja ottaneet opiskelupaikanvastaan syksyllä 2014 alkavasta koulutuksesta.

Lisätietoja:
– opetusneuvos Birgitta Vuorinen, OKM, puh. 0295 3 30335 ja ylitarkastaja Ilmari Hyvönen, OKM, puh. 0295 3 30117 (Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus)
– projektipäällikkö Ritva Sammalkivi, OKM, puh. 0295 3 30284 (Toisen asteen yhteishaku)
– kehittämispäällikkö Erja Nokkanen, Opetushallitus, puh. 029 533 1156 (Haku ja valintapalveluiden kehittäminen)
– asiakaspalvelupäällikkö Annika Grönholm, Opetushallitus, puh. 029 533 1053 (Korkeakoulujen kevään 2014 yhteishaku)
_ _ _

Nuorisotakuu

Vuoden 2013 alusta voimaan tulleen nuorisotakuun tavoitteena on varmistaa, että nuoret löytävät polun koulutukseen ja työhön ja pääsevät siten osalliseksi yhteiskuntaan. Takuulla tarjotaan koulutus-, harjoittelu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikka alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta. www.nuorisotakuu.fi

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamista koskeva hallituksen esitys

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen (HE 44/2012) korkeakoulujen yhteishaun uudistamisesta. Esityksen mukaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen haettaisiin korkeakoulujen yhteisessä valtakunnallisessa yhteishaussa ja ammattikorkeakoulujen neljä sähköistä hakujärjestelmää ja yliopistojen yksi sähköinen hakujärjestelmä yhdistettäisiin yhdeksi korkeakoulujen hakujärjestelmäksi. Yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan osa haettavista opiskelupaikoista voitaisiin varata henkilöille, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa tai vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa. Esityksen tavoitteena on osaltaan vaikuttaa korkeakouluopintojen aloittamisiän alenemiseen ja opiskelupaikkojen parempaan kohdentumiseen ja tätä kautta koulutusjärjestelmän tehostumiseen, korkeakoulutuksesta työmarkkinoille siirtymisen nopeutumiseen ja työllisyysasteen kohoamiseen.

Lisätietoa korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamisesta

Oppijan verkkopalvelu – Opintopolku.fi

Opintopolku.fi - oppijan verkkopalvelussa tuotetaan kattavasti opiskelua ja siihen hakeutumista sekä oppimista ja urasuunnittelua tukevia palveluita elinikäisen oppimisen periaatteella. Oppijan verkkopalvelussa rakennettavat palvelut on tarkoitus ottaa käyttöön täydessä laajuudessaan vuoden 2014 aikana.

Koulutukseen hakeutumista sekä opiskelua tukevat sähköiset palvelut ovat merkittävä osa vuoden 2013 alusta voimaantulleen nuorisotakuun toimeenpanoa. Nuorisotakuuseen kuuluvan koulutustakuun toteuttamiseksi toisen asteen yhteishaku ja ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintoja on uudistettu. Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen syksyn 2013 yhteishaku keväällä 2014 alkavaan koulutukseen toteutetaan jo uusilla haku- ja valintapalveluilla.

Lisätietoa oppijan verkkopalvelun rakentamisesta: www.oph.fi/oppijanpalvelut