Hyppää sisältöön

Valtakunnallisille taide- ja kulttuuritapahtumille avustuksia lähes viisi miljoonaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2014 13.21
Tiedote -

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on jakanut yli 4,9 miljoonaa euroa valtakunnallisille taide- ja kulttuuritapahtumille. Tukea myönnettiin 172 tapahtuman järjestämiseen.

Vuonna 2014 jaettava määräraha on noin kolme prosenttia edellistä vuotta pienempi johtuen veikkausvoittovaroihin kohdistuneesta leikkauksesta. Suurimmat avustuksen saajat ovat Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Teatterikesä, Helsingin juhlaviikot, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuopio Tanssii ja Soi, Kaustinen Folk Music Festival ja Pori Jazz Festival.

-Tavoitteena on, että kulttuuri olisi kaikkien kansalaisten tavoitettavissa. Erityistä huomiota on kiinnitetty lasten ja nuorten tapahtumiin, kansalaisten kulttuurisen osallisuuden parantamiseen ja siihen, että taiteellisesti merkittäviä tapahtumia olisi eri puolella Suomea, ministeri Viitanen toteaa.

Ministeriö uudisti taide- ja kulttuuritapahtumien valtionavustusten myöntökriteerit vuonna 2012. Jatkossa pyritään kehittämään uusia seurannan menetelmiä, joiden avulla voidaan arvioida valtionavustuspolitiikan vaikuttavuutta.

-Avustusta saavien tapahtumien joukko on moninainen. Tapahtumilta odotetaan monentyyppisiä hyötyjä kansalaisten hyvinvoinnista aluetalouden vahvistumiseen, joten on tärkeää arvioida tämän perinteikkään kulttuuripoliittisen avustusmuodon merkitystä ja vaikutuksia myös pitkällä aikavälillä, jatkaa ministeri Viitanen.

Taide- ja kulttuuritapahtumien avustukset myönnetään taiteen edistämiseen osoitetuista veikkausvoittovaroista. Ministeriö teki avustuspäätökset kuultuaan Taiteen edistämiskeskusta ja valtion taidetoimikuntia.

Myönnetyt avustukset 2014 (pdf)

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Anne Mattero (OKM); puh. 02953 30206
yksikön päällikkö Marjo Mäenpää (OKM); puh. 02953 30384