Hyppää sisältöön

Selvitysmies: Suomeen perustettava urheilun yleiseettinen toimikunta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2014 10.05 | Julkaistu suomeksi 3.12.2014 klo 7.06
Tiedote -

Selvitysmies Lauri Tarasti ehdottaa, että Suomeen perustetaan urheilun yleiseettinen toimikunta. Toimikunnan tehtävänä olisi muun muassa seurata kansainvälistä yhteistyötä urheilun eettisten ongelmien ratkaisemiseksi ja toimia Suomen yhteistoimintayksikkönä urheilukilpailujen manipuloinnin estämistä koskevissa kysymyksissä sekä toimia vedonlyöntivilpin, sopupelien ja muun urheilukilpailujen manipuloinnin estämistä käsittelevänä yhteistyö- ja koordinaatioelimenä.

 

Perjantaina kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle luovutettu selvitys koski urheilun eettisten kysymysten hallinnointia Suomessa. Selvitysmies ei ehdottanut muutoksia ADT:n antidopingtoimintaan ja sopimukseen katsomoväkivallasta toteuttamiseen.

Urheilukilpailujen manipulointia ja muita urheilun eettisiä kysymyksiä käsittelevään yhteistoimintaelimeen valittaisiin urheilun yleiseettinen toimikunta, joka käsittäisi laajalti julkisen vallan, urheilujärjestöjen ja vedonlyöntiyhtiöiden edustuksen. Toimikunnan nimittäisi opetus- ja kulttuuriministeriö, ja toimikunta olisi siten julkisoikeudellinen.

Järjestäessään koulutusta ja valistusta urheilukilpailujen manipuloinnin estämiseksi toimikunta toimisi yhdessä Suomen Antidopingtoimikunnan ja tarvittaessa myös muiden alalla toimivien tahojen kanssa.

Urheilujärjestöjen itsenäisen vastuun korostamiseksi urheilun eettisistä kysymyksistä tulisi toimikunnassa olla urheilujärjestöjen erilaisella edustuksella enemmistö. Toimikunnalle tulisi palkata päätoiminen sihteeri, jonka johdolla suoritettaisiin toimikunnan toiminnan alkuunpano esittää selvitysmies.

Selvitys

Lisätietoja:
johtaja Harri Syväsalmi, OKM, p. 0295 3 30305
kulttuuriasiainneuvos Satu Heikkinen, OKM, p. 0295 3 30102