Hyppää sisältöön

Työryhmä ehdottaa oikeustulkeille omaa rekisteriä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2014 10.45
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä ehdottaa oikeustulkkien rekisterin perustamista. Työryhmän ehdotuksen mukaan asiasta tulisi säätää lailla. Ehdotuksen mukaan laissa säädettäisiin oikeustulkkien pätevyysedellytyksiä ja luotettavuusedellytyksistä, rekisteröinnin kestosta, rekisteristä poistamisesta, ja rekisteritietojen saatavuudesta. Esityksen taustalla on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/64/EU oikeudesta tulkkaukseen ja käännöksiin rikosoikeudellisissa menettelyissä, jonka tavoitteena on parantaa sellaisten rikoksista epäiltyjen ja syytettyjen asemaa rikosoikeudellisissa menettelyissä, jotka eivät ymmärrä tai puhu menettelyssä käytettävää kieltä.

Ehdotuksen mukaan oikeustulkkirekisteriin merkittäisiin oikeustulkin erikoisammattitutkinnon suorittanut tai soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut tulkki, jolla olisi lisäksi suoritettuna riittävä määrä oikeustulkkausopintoja.

Rekisteriin merkitseminen edellyttäisi, että tulkki antaisi kirjallisen vakuutuksen, jossa hän sitoutuisi tulkin työtä koskevien lakien ja ammattieettisten säännösten noudattamiseen.

Rekisteröinti olisi voimassa viisi vuotta. Tulkki voitaisiin poistaa rekisteristä kesken määräajan silloin, jos hän olisi tulkkina toimiessaan syyllistynyt rikokseen tai muutoin toiminnallaan osoittanut olevansa ilmeisen sopimaton toimimaan oikeustulkkina.

Työryhmä esittää, että rekisteriin merkittäisiin oikeustulkin nimi, henkilötunnus, tarpeelliset yhteystiedot sekä tiedot työkielistä, joissa hän on suorittanut rekisteriin merkitsemisen edellytyksenä olevan tutkinnon. Oikeustulkkirekisteriä ylläpidettäisiin Opetushallituksessa yhdessä auktorisoitujen kääntäjien rekisterin kanssa. Jokaisella olisi oikeus saada tieto siitä, onko tulkki merkitty oikeustulkkirekisteriin.

Lisätietoja: Aino Still (OKM), puh. 02953 30396

Työryhmän ehdotus