Hyppää sisältöön

Kaksi miljoonaa euroa lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämiseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 6.5.2014 6.35
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtionavustuksina kaksi miljoonaa euroa lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman valtakunnalliseen toimeenpanoon. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista. Tänä vuonna tukea myönnettiin yhteensä 34 hankkeelle. Käsiteltävänä oli yhteensä 66 hakemusta. Avustusten saajia olivat erilaiset nuorten parissa toimivat järjestöt, kunnat ja säätiöt.

Valtioneuvosto hyväksyy joka neljäs vuosi lakisääteisen lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman. Nykyistä kehittämisohjelmaa toteutetaan vuosina 2012-2015. Ohjelma sisältää nuorisolain mukaisesti tavoitteet ja linjaukset alle 29-vuotiaiden kasvu- ja elinolojen parantamiseksi valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla.

Kehittämisohjelma sisältää suuntaviivat, jotka liittyvät nuorten koulutukseen, työllisyyteen, toimeentuloon, terveyteen, aktiiviseen kansalaisuuteen ja sosiaaliseen vahvistamiseen, asumiseen, yrittäjyyteen, asevelvollisuuteen ja siviilipalveluun sekä muihin lapsia ja nuoria koskeviin ajankohtaisiin asioihin.

Valtionavustukset myönnettiin projekteille, jotka vauhdittavat ohjelman toteuttamista. Tuetut hankkeet olivat hyvin monipuolisia ja niissä korostuivat nuorten oma osallistuminen ja sosiaalinen vahvistaminen.

Kehittämisohjelman mukaisesti tukipäätöksissä asetettiin etusijalle hankkeet, jotka tukevat nuorten kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi. Lisäksi painotettiin kaikkien lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua mielekkääseen vapaa-ajantoimintaan perheen varallisuudesta tai sosiaalisesta asemasta riippumatta. Kolmantena painotuksena oli nuorten eri ryhmien yhdenvertaisuuden vahvistaminen sekä tyttöjen ja poikien tasa-arvon edistäminen.

Näillä perusteilla tukea saivat mm. Helsingin kaupungin Kaikki käy koulua -projekti, Erilaisten oppijoiden liiton hanke, jossa kehitetään matalan kynnyksen harrastetoimintaa, Luonto-Liiton Kerhokummi-hanke, Non Fighting Generation ry:n etnisten vähemmistöjen välisen väkivallan ehkäisyprojekti ja Suomen Mielenterveysseura ry:n Mielenterveystaidot nuorisotyöhön -projekti.

Lista avustetuista hankkeista (pdf)

Lisätietoja: erikoissuunnittelija Mikko Cortés Téllez, [email protected], p. 0295 3 30080