Hyppää sisältöön

Tre års övergångsperiod för timfördelningen inom den grundläggande utbildningen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Utgivningsdatum 15.5.2014 10.59
Pressmeddelande -

Statsrådet godkände på torsdagen en övergångsperiod för ibruktagandet av timfördelningen inom den grundläggande utbildningen från 2012. Årskurserna 1-6 övergår till undervisning enligt den nya timfördelningen och de nya läroplanerna under läsåret 2016-2017. Årskurserna 7-9 fortsätter enligt den tidigare timfördelningen (2001), de lokala läroplanerna som gjorts upp enligt grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen från 2004. Slutbedömningen görs enligt kriterierna för slutbedömning från 2004. Årskurserna 7-9 övergår årskursvis till den nya timfördelningen senast 2019.

Utbildningsstyrelsen bereder de nya grunderna för läroplanen senast vid utgången av 2014, och de nya bestämmelserna för övergången inverkar inte på grunderna eller på beredningen av de lokala läroplanerna.

Övergångsskedet förverkligas stegvis så att eleverna inom den grundläggande utbildnigen kan garanteras minimiantalet undervisningstimmar samt en rättvis och nationellt likvärdig slutbedömning. Den stegvisa övergången till den nya timfördelningen förenklar också materialanskaffningen samt de arrangemang kring övergångsskedet som kommunerna och övriga anordnare av utbildning vidtar. Övergången från den gamla timfördelningen och grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen till den nya timfördelningen och de nya grunderna förläroplanen för den grundläggande utbildningen föranleder inte extra kostnader.

Utbildningsstyrelsen ordnar under 2014 avgiftsfria utbildningstillfällen i anslutning till reformarbetet kring grunderna för förskoleundervisningens och den grundläggande utbildningens läroplan.

Ytterligare information: regeringsrådet Janne Öberg, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30348