Hyppää sisältöön

Tieto suomalaisista tutkimusjulkaisuista saataville vapaasti ja vaivattomasti Juulista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2013 12.00
Uutinen

Kesäkuun alussa julkistettu julkaisutietoportaali Juuli kokoaa yliopistojen koti- ja ulkomaisten julkaisujen viitetiedot kattavasti yhteen. Käyttöliittymä tarjoaa myös välineet julkaisutietojen selailuun ja hakuihin.

Juuli sisältää tiedot yliopistojen kaikista tutkimusraporteista ja kokoaa ensimmäistä kertaa niiden viitetiedot kattavasti yhteen käyttöliittymään. Samoja tietoja löytyy mm. Artosta, Melindasta, Fennicasta ja kansainvälisistä viitetietokannoista kuten WoS ja Scopus, mutta niissä on paljon muitakin julkaisuja eivätkä ne kata kaikkia suomalaisten tutkijoiden tutkimusraportteja.

Juuli nopeuttaa ja sujuvoittaa yliopistotutkimuksen tuloksista kiinnostuneen työtä, sillä sen kautta pääsee katsomaan samalla kertaa kaikkien suomalaisten yliopistojen kaikki julkaisut. Samaan tulokseen kiinnostunut käyttäjä pääsee vain menemällä erikseen jokaisen yliopiston julkaisurekisteriin. Juulissa tietoja on mahdollista rajata mm. yliopiston, tieteenalan, julkaisun kielen, julkaisufoorumiluokituksen tai julkaisutyypin mukaan.

Juulissa on samat numeeriset tiedot kuin koulutuksen tilasto- ja raportointipalvelut Vipusessa, mutta lisäksi Juuli tarjoaa mahdollisuuden päästä lukujen taakse julkaisutason viitetietoihin ja monissa tapauksissa myös suoraan itse julkaisuihin.

Käyttöliittymän on suunnitellut ja toteuttanut Kansalliskirjasto.

Tavoitteena läpinäkyvyys

- Hankkeen rahoittajana toimineen opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on lisätä yliopistojen tutkimus- ja julkaisutoiminnan läpinäkyvyyttä. Se liittyy ennen muuta voimakkaasti julkaisujen kasvaneeseen rooliin yliopistojen uudessa rahoitusmallissa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Olli Poropudas.

- Yliopistojen rahoitusmalli jakaa julkaisujen ja niiden saamien julkaisufoorumiluokkien perusteella vuosittain yli 200 miljoonaa euroa yliopistoille. On tärkeää, että julkaisuja koskevat tiedot ovat yhdenmukaisia ja luotettavia. Samoin on tärkeää, että yliopistot ja yliopistotutkijat tuntevat tutkimusrahoituksen tietopohjan ja voivat tarvittaessa kontrolloida itseään koskevia tietoja.

Keskustelua on herättänyt se, että julkaisuportaalissa näkyvät myös yksittäisten julkaisujen saamat julkaisufoorumiluokat. Julkaisufoorumiluokan näkyvyydellä pyritään edistämään sitä, että yhä suurempi osa yliopistojen tutkimuksesta julkaistaan parhailla julkaisufoorumeilla.

Poropudas korostaa, että julkaisufoorumiluokka ei kuvaa julkaisun laatua, eikä sitä pidä käyttää esimerkiksi yliopistojen sisäisen rahanjaon kriteerinä. Julkaisufoorumiluokat toimivat rahoitusmallissa yliopistojen tasolla, mutta yksittäisten julkaisujen laatua ne eivät mittaa.

 
Linkkejä ja lisätietoja: