Hyppää sisältöön

Täydennyksiä vuoden 2014 budjettiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2013 11.00
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan vuoden 2014 talousarvioesitykseen ehdotetaan täydennyksiä opintotukeen, nuorten aikuisten osaamisohjelmaan ja oppisopimuskoulutukseen.

Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti ehdotetaan korkea-asteella tutkintokohtaisen opintotukiajan lyhentämistä viidellä kuukaudella ja 11 prosentin korotusta opintorahaan 1.8.2014 alkaen. Muutos koskisi korkeakouluopiskelijoita, jotka aloittavat ensimmäiset korkeakouluopintonsa 1.8.2014 tai sen jälkeen. Muutoksella kannustetaan päätoimiseen opiskeluun. Tavoitteena on näin lyhentää opintoaikoja ja pidentää työuria.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma on tarkoitettu vailla toisen asteen tutkintoa oleville 20-29-vuotiaille. Tavoitteena on, että vuosittain osaamisohjelmassa aloittaa noin 4 000 henkilöä. Osaamisohjelman käynnistymisvuonna 2013 koulutuksen järjestäjät ovat voineet saada lisärahoitusta ammatti- ja erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen sekä ohjaukseen ja opintojen tukemiseen. Perustutkinnon suorittaminen ei ohjelmarahoituksella ole ollut mahdollista. Osalle nuorista aikuisista ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto ei ole ollut oikea tutkinto, vaan sopivampi vaihtoehto olisi ammatillinen perustutkinto.

Osaamisohjelman määrärahan käyttöä esitetään muutettavaksi siten, että sillä voidaan rahoittaa myös perustutkintokoulutusta. Muutos mahdollistaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon rahoittamisen sekä oppilaitos- että oppisopimuskoulutuksena nuoren tarpeiden mukaisesti.

Oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutukseen esitetään siirrettäväksi 7 500 000 euroa työ- ja elinkeinoministeriön määrärahoista. Siirrosta johtuen oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutus voidaan säilyttää vuonna 2014 vuoden 2013 tasolla, mikä helpottaa sekä nuorten että aikuisten oppisopimuskoulutukseen pääsemistä ja nuorisotakuun toteutumista.

Lisätietoja:
- johtaja Kirsi Kangaspunta (oppisopimuskoulutus ja nuorten aikuisten osaamisohjelma), puh. 0295 3 30136
- neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen (opintotuki), puh. 0295 3 30110
_ _ _

Täydentävä talousarvioesitys 2014 kokonaisuudessaan on osoitteessa: www.vm.fi/budjetti

  • Hallituksen esityksen laiksi opintotukilain 7 ja 11 §:n muuttamisesta
  • Hallituksen esityksen laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta