Hyppää sisältöön

Arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen valtionpalkinnot

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2014 14.00
Tiedote -

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan myöntämän arkkitehtuurin valtionpalkinnon vuonna 2014 sai arkkitehti Tapani Mustonen ja muotoilun valtionpalkinnon keraamikko Erna Aaltonen. Valtion monialaisen toimikunnan myöntämän taiteen valtionpalkinnon sai Kulttuuriyhdistys Mustekala. Palkinnot jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen perjantaina Helsingissä. Kukin palkinto on 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan palkintoperustelut

Arkkitehtien työtehtävistä yli puolet kohdistuu tulevaisuudessa korjausrakentamiseen. Tapani Mustonen (s. 1961) on pitkällä työurallaan keskittynyt erityisesti restaurointi- ja rakennussuojeluhankkeisiin, tuottaen niissä korkealaatuista arkkitehtuuria.

Mustonen on restauroinut muun muassa useita Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Sarjan merkittävin saavutus on Viipurin kirjaston korjaus, joka alkoi vuonna 1994 ja valmistui vuoden 2013 lopussa. Pitkään kestänyt korjaustyö, joka tehtiin suomalais-venäläisenä yhteistyönä, oli kansainvälisten DoCoMoMo, UIA ja ICOMOS- järjestöjen tukema hanke modernin arkkitehtuurin restauroinnin alalla. Työn yksityiskohtainen ohjaus ja valvonta edellyttivät rakentamisen teknisen toteutuksen hallintaa, ja materiaalihankinnat kaikkialta Euroopasta logistisia taitoja. Aalto-kirjaston restaurointi sai toukokuussa 2014 kansainvälisesti leviävän ?Art Newspaper Russia? vuoden parhaan restauroinnin palkinnon.

Mustosen toimisto on tehnyt myös hankkeisiin liittyviä perusteellisia rakennushistoriallisia selvityksiä ja kehittänyt siinä tarvittavaa metodiikkaa. Toimisto onkin toiminut eräänlaisena jatkokoulutuspaikkana korjausrakentamisen ja restauroinnin alalla nuoremman polven arkkitehdeille. Mustonen on ollut myös ahkera ammatillinen julkaisija ja luennoitsija. Hänellä on merkittäviä kansainvälisiä ja suomalaisia rakennussuojelualan järjestöjen luottamustehtäviä.

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan palkintoperustelut

Vuoden 2014 muotoilun valtionpalkinto myönnetään taidekäsityöläinen Erna Aaltoselle hänen pitkästä ja ansiokkaasta työstään taidekeramiikan parissa.

Taidekäsityöläinen Erna Aaltonen (s. 1951) on vaikuttanut suuresti suomalaisen taidekeramiikan kehitykseen omalla pitkäjänteisellä työskentelyllään. Hänen teoksensa ovat olleet esillä merkittävissä keramiikkanäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla, niin Euroopassa, Amerikassa kuin Aasiassa. Parhaimmillaan hänen työnsä ovat toimineet Suomen keramiikkataiteen lähettiläinä. Lisäksi tänä vuonna hänellä on ollut oma yksityisnäyttely Helsingissä galleria Brondassa, ja hän on osallistunut muun muassa kahteen keramiikkataiteen ryhmänäyttelyyn Design museossa ja Arabian galleriassa.

Aaltosen keskeinen teema on ruukku. Hän on tutkinut sen muotoja, pelkistäen, liioitellen, antanut näkökulmia ja luonut oman kielen kunnioittaen silti ruukun perusmuotoa, sen pyöreyttä ja pehmeyttä. Veistoksellisuus ja käsintehty on Aaltoselle ominaista. Hän kertoo tarinansa saveen ammentaen sen menneisyyttä muodon kautta, teokset huokuvat vahvaa nykyisyyden latausta.
Aaltonen on sanonut ?Kiinnostukseni ruukkuihin alkoi, kun kävin nuorena Tukholmassa Medelhavsmuseetissa (Välimerenmuseossa). Siellä näin esihistoriallisia egyptiläisiä ruukkuja, jotka tekivät minuun valtavan vaikutuksen. Sittemmin olen nähnyt vanhoja hienoja ruukkuja kaikista maailman kolkista?.

Museoretkestä alkoi pitkä taival muodon tutkimiseen. Aaltosen oodi taidekäsityölle on avannut syvän dialogin materian kanssa. Hänen työuransa taidekäsityöläisenä on huomattava, Aaltonen on keskittänyt etsintänsä ruukun ympärille, ja se on tuottanut tulosta. Koskettavat saviteokset ja minimalistiset muodot vangitsevat yhä ruukun hengen.

Valtion monialaisen toimikunnan myöntämän taiteen valtionpalkinnon palkintoperustelut

Kulttuuriyhdistys Mustekalan julkaisema Mustekala-lehti on edelläkävijä avoimien, monialaisten, taiteeseen ja kulttuuriin keskittyvien verkkolehtien joukossa Suomessa. Filosofian tohtori, dosentti Irmeli Hautamäen kaukonäköisesti perustama lehti on vuodesta 2003 lähtien julkaissut laadukasta taidejournalismia suomen kielellä kaikkien kiinnostuneiden luettavaksi verkossa.

Omien sanojensa mukaan Mustekala on riippumaton, ei-kaupallinen, poikkitieteellinen ja -taiteellinen verkkolehti. Se pyrkii täyttämään pintaa syvemmälle menevän keskustelun puutteen eri taiteenaloilla sekä vastustamaan useissa valtamedioissa tapahtuvaa kritiikin alasajoa. Mustekala toimii kulttuurikeskustelun herättäjänä ja edelläkävijänä. Sen sivuilla voi tuoda esiin vaihtoehtoisia, myös keskenään erilaisia näkökulmia, taustoja ja perusteluja.

Nämä ovat tavoitteita, joiden hyväksi toimiminen on tänä päivänä ensiarvoisen tärkeää. Taidejournalismin näivettyminen vaikeuttaa eri taiteenaloilla tapahtuvaa keskustelua, kehitystä ja kansainvälistymistä. Asiantuntevan kritiikin ja syventyvän taidekirjoittamisen merkitys taiteelle on korvaamaton. Mustekalan työ ja pyrkimys sekä monialaisuuteen että syventyvään asiantuntemukseen on siksi erityisen tärkeää. Mustekala on toiminut avoimen verkkojulkaisemisen esimerkkinä ja kriittisen taidekeskustelun ylläpitäjänä yli kymmenen vuotta. Kiitos siitä.

Lisätietoja:
- arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnot: erityisasiantuntija Viivi Seirala, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 707
- taiteen valtionpalkinto: erityisasiantuntija Kirsi Väkiparta, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 724

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimet, valtion taidetoimikunnat myöntävät valtionpalkintoja tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.