Hyppää sisältöön

Seuratuki haettavissa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien edistämiseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2015 13.21
Tiedote

Seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki) on tarkoitettu urheilu- ja liikuntaseurojen toiminnan kehittämiseen. Seuratuen avulla toteutetaan erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä edistetään matalan kynnyksen seuratoiminnan kehittämistä.

Selvitysten mukaan lasten harrastamisen kustannukset ovat jopa kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa ja osa lapsiperheistä on viime vuosien aikana tipahtanut organisoidun seuratoiminnan ulkopuolelle.

Valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä on asetettu tavoitteeksi tukea paikallista seuratoimintaa ja matalan kynnyksen liikuntatoimintaa sekä liikunnallisen elämäntavan edistämiseen tähtääviä toimenpiteitä. Seuratukea jaetaan 4 miljoonaa euroa.

- Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus mieleiseen liikuntaharrastukseen ja liikunnan iloon perheen varallisuudesta riippumatta. Harrastamisen kustannusten hillitsemiseen seurojen tukeminen on yksi tärkeä toimenpide, toteaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Lisäksi ministeri Grahn-Laasonen on asettanut lokakuussa työryhmän selvittämään, miten lasten liikunnan kohonneita harrastamisen kustannuksia voidaan alentaa. Leena Harkimon johtama työryhmä luovuttaa esityksensä ministerille kesäkuussa 2016.

Seuratuen avulla seurat voivat kehittää lasten ja nuorten matalan harrastuskynnyksen toimintaa ja lisätä toiminnan monipuolisuutta uusien lajien kautta. Seuratuella voidaan ennaltaehkäistä liikuntaharrastuksen lopettamista pitämällä nuoret mukana toiminnassa urheilijoina, liikkujina ja seuratoimijoina. Seuratuen avulla voidaan vahvistaa toiminnan laatua ja yhteisöllisyyttä, tukea vapaaehtoistyötä ja edistää monimuotoisen liikunnan kansalaistoiminnan toteutumista.

Seuratukea haetaan nyt ensimmäistä kertaa sähköisenä. Sähköinen haku tapahtuu osoitteessa www.seuraverkko.fi. Hakemusta valmisteltaessa hakijan on ensin tutustuttava huolellisesti annettuihin hakuohjeisiin ministeriön verkkosivuilla. Haku avautuu 19.11.2015.

Lisätietoja:
- ylitarkastaja Sari Virta, puh. 0295 330 377
- osastosihteeri Päivi Wathén, puh. 0295 330 341
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet), puh. 044 269 3113


Lisätietoja avustuksesta ja hakuohje: http://www.minedu.fi/OPM/Liikunta/liikuntapolitiikka/avustukset/Avustukset_seuratoiminnan_kehittamiseen.html?lang=fi