Hyppää sisältöön

Raportti ilmastokasvatuksen kehittämisestä ministeri Grahn-Laasoselle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2015 11.49
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle luovutettiin torstaina Suomen Ilmastopaneelin raportti ilmastokasvatuksesta Suomessa. Raportti esittää, että ilmastokasvatusta tulee lisätä perusopetuksessa, lukio- ja aikuisopetuksessa. Raportin ovat kirjoittaneet Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen tutkijat Anna Lehtonen ja Hannele Cantell.

Raportin suosituksiin kuuluu monitieteisen ja läpileikkaavan ilmastoajattelun sisällyttäminen kaikille koulutusasteille korkeakouluja unohtamatta. Myös opettajien ja kasvattajien ilmasto-osaamista tulisi lisätä perus- ja täydennyskoulutuksen avulla, raportissa todetaan.

-Ilmastoasiat ja ilmastonmuutos näkyvät edelleen heikosti perusopetuksen oppiaineissa. Tärkeää on myös tiedon laatu, asioista kerrotaan usein liian abstraktisti, sanoi raportin luovuttanut Hannele Cantell.

Ministeri Grahn-Laasosen mukaan ilmastotietoisuuden lisääminen lähtee nimenomaan kasvatuksesta ja koulutuksesta. Hän muistutti, että ympäristökasvatuksen kehittämistyötä, joka aloitettiin keväällä YM:n ja OKM:n yhteistyönä, jatketaan vahvasti myös opetus- ja kulttuuriministeriössä.

- - -
Ilmastopaneeli tukee tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä tuoden ilmastotieteen sanoman päätöksentekijöiden tietoon. Paneeli koostuu ilmastotutkimuksen suomalaisista huippunimistä eri tieteenaloilta.

Raportti ilmastokasvatuksen kehittämisestä (Ilmastopaneeli)

Ympäristökasvatuksen ja ympäristötietoisuuden kehittäminen –raportti (YM)