Hyppää sisältöön

Rantala: tahtotila liikkumattomuuden estämiseksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2014 10.00
Tiedote -

Uuden urheiluministeri Carl Haglundin valtiosihteeri Marcus Rantala vaatii yhteistä tahtotilaa ja poikkihallinnollisia toimia liikkumattomuuden estämiseksi.

Kansallisessa Liikuntafoorumissa opetus- ja kulttuuriministeriön puheenvuoron esittäneen Rantalan mukaan liikkumattomuudella on vahva yhteys kansantalouteen, kansanterveyteen, mielenterveyteen, työurien pituuteen, terveyspalveluiden tarpeeseen, syrjäytymiseen ja vanhenevan väestön toimintakykyyn. Liikkumattomuus on ilmiö, jonka ratkaiseminen vaatii mukaan koko suomalaista yhteiskuntaa.

- Väestön vähäisen liikunnan kansantaloudellinen vaikutus on arviolta miljardiluokkaa. Kysymys kuuluukin, onko liikkumattomuus niin suuri yhteiskunnallinen kysymys, että sen ehkäisemisen tulisi kuulua tulevan hallituskauden kärkitavoitteisiin, sanoi valtiosihteeri Rantala.

Rantala pohti, kenelle liikkumattomuuden hoito sitten kuuluu. Vaikka valtionhallinnossa yhteensovittamistyötä tekee opetus- ja kulttuuriministeriö, ei valtioneuvostotasolla riitä, että urheiluministeri miettii ja toimii asiassa, kun lähes kaikissa ministeriöissä on jokin linkki olemassa siihen, miten ihmiset liikkuvat.

- Liikkumattomuuden ehkäisy on tyypillinen yhteiskunnallinen ongelma, johon siilomaisen hallintorakenteen on vaikea vastata. Tärkeää on toimia asiassa yhdensuuntaisesti, Rantala korosti.

Rantalan mukaan tämä tarkoittaa käytännössä muun muassa toimenpiteitä kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi, liikuntaneuvontaa ja terveyden edistämistä osana sosiaali- ja terveyspalveluita, ulkoiluolosuhteita ja luonnon virkistyskäytön edistämistä, mutta myös koulutusjärjestelmässä tapahtuvaa liikunnan opetusta sekä kaikkien oppilaitosten liikunnan edistämistoimenpiteitä.

- Urheiluministerin rooli on suuri. Liikunnan vastuualue ja valtion liikuntabudjetti ovat avainasemassa liikuntapaikkojen, kansalaistoiminnan, tutkimuksen, urheiluopistojen ja lukuisten muiden toimijoiden tukemisessa avustuksin, tiedolla ja säädöksillä.

Lisätietoja: valtiosihteeri Marcus Rantala, p. 050 354 7159