Hyppää sisältöön

Projektet Främjande av motion i skolan får drygt en halv miljon euro

opetus- ja kulttuuriministeriö
Utgivningsdatum 26.9.2012 10.45
Pressmeddelande -

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat totalt 533 973 euro i understöd till provprojektet Främjande av motion i skolan för läsåret 2012-2013. 17 projekt får understöd. Programmet Främjande av motion i skolan ingår i regeringsprogrammet och har som huvudmål att befästa en rörlig verksamgetskultur i skolorna och att öka skolelevernas fysiska aktivitet.

Det största enskilda understödet på 70 000 euro beviljades till Tammerfors stads projekt. Projektet siktar till en verksamhetsmodell som uppfyller principerna för rörlighet och som gäller hela stadens grundläggande utbildning och förskolepedagogiska tjänster. Tammerfors utvecklar modellen i samarbete med förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, idrottsföreningar, UKK-institutet och Tammerfors idrottsakademi.

– I Tammerfors modell möts flera viktiga delområden, som t.ex. att främja rörlighet för alla barn samt fostran och lärande oberoende av socioekonomisk ställning, lokal föreningsverksamhet, att möjliggöra idrottarens väg genom akademisamarbete samt forskningskompetens, konstaterar kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki.

Vid beviljandet av understöden hade kommuner med över 45 000 invånare företräde. Förutom kommunernas storlek fäste man uppmärksamhet vid skolornas storlek och deras r omständigheter för rörelse och motion. De projekt som fick understöd skulle innehålla bl.a. planer för förverkligande av rekommendationerna för fysisk aktivitet under skoldagen (min. 1h rörelse per dag), att skapa strukturmodeller för skoldagen som stöder rekommendationerna samt att utöka åtgärderna till att omfatta även andra skolor i kommunen.

Enligt Arhinmäki finns det redan många exempel på god praxis i Finland i fråga om att främja rörlighet i skolsamarbetet.

– Nu är det viktigt att denna goda praxis blir en naturlig del av skolornas vardag. Det här är vår plikt för att vi ska kunna garantera våra barn en friskare framtid. För att lyckas är det av största vikt att rektorer och olika förvaltningsgrenar förbinder sig att främja saken.

Undervisnings- och kulturministeriet fattade beslut om provprojekten Främjande av motion i skolan på basis av förslag av Närings-, Trafik- och Miljöcentralerna (NTM) samt styrningsgruppen för projektet.

Projektet Främjande av motion i skolan och arbetet med att göra skoldagen mera rörlig framskrider enligt planerna i de olika delområdena. Den goda praxis som man under åren 2010-2012 har skapat modeller av sprids regionalt och lokalt genom understöd av NTM-centralerna. Genom de riksomfattande provprojekten Främjande av motion i skolan utvecklas nya konkreta modeller för att möjliggöra en skoldag enligt rekommendationerna för fysisk aktivitet. Man fäster särskild uppmärksamhet vid högstadierna.

Under 2012-2015 betonar man i programmet Främjande av motion i skolan utvecklande av kunnande och skapande av nätverk, föreningssamarbete, att ta i buk ett uppföljningssystem för fysisk funktionsförmåga samt att stärka forskningsbaserade kunskapsgrunden. 

Beviljade understöd (pdf)

Ytterligare information:
-kulturrådet Päivi Aalto-Nevalainen (UKM), paivi.aalto-nevalainen(at)minedu.fi, tfn 0400 759 403
-specialmedarbetare Jussi Saramo, jussi.saramo(at)minedu.fi, puh. 041 503 4000