Hyppää sisältöön

Poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmäärissä ei tahallista vääristelyä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2012 10.11
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen jäsenluetteloiden tarkastuskertomukset. Tarkastuksen mukaan järjestöt eivät ole tahallisesti vääristäneet ministeriölle toimitettuja jäsenmäärätietoja.

Tarkastuksessa havaittiin joitakin puutteita jäsenluetteloissa. Niillä ei kuitenkaan ollut tarkastuksen päämäärän kannalta olennaista merkitystä.

Tehdyssä tarkastuksessa selvitettiin, miten yhdistyslain mukainen jäsenluettelo on muodostunut ja muuttunut ajanjaksolla 1.1.2008–31.12.2011. Jäsenluettelosta sekä jäseneksi liittymisestä ja eroamisesta/erottamisesta säädetään tarkemmin yhdistyslaissa.

Jäsenluetteloiden ajan tasalla pitäminen on osoittautunut hankalaksi, koska yhdistyslain mukaan jäsentä ei voi erottaa siitä syystä, ettei hänestä ole ajantasaisia tietoja. Yhdistyslain mukaan jäsenen erottamiseen tarvitaan selvät perusteet: jäsenen oikeudet on hyvin suojattu, eikä pelkkä passiivisuus riitä erottamisperusteeksi.

Julkisuudessa esitettyjen väitteiden vuoksi opetus- ja kulttuuriministeriö päätti toukokuussa 2012 teettää tarkastuksen ministeriöstä valtionavustuksia vuosina 2008–2012 saaneiden poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen jäsenluetteloista. Julkisuudessa esitettiin tuolloin, että vuoden 2008 aikana joissain järjestöissä olisi tahallisesti vääristelty jäsentietoja. Tarkastus tehtiin valtionavustuslain nojalla.

Jäsenrekisterit käytiin tarkastuksessa laajasti läpi. Mahdollisten yksittäisten haamujäsenten löytämiseksi olisi kuitenkin pitänyt tavoittaa kaikki järjestöjen 41 656 jäsentä, ja tämä olisi ollut täysin mahdotonta. Tarkastukset tehtiin pääosin avoimessa ja hyvässä yhteistyössä nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kanssa.

Poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen jäsenluetteloiden tarkastuskertomus (pdf)

Lisätietoja:
- johtaja Georg Henrik Wrede, nuorisoyksikkö, puh. 0295 3 30345
- kulttuuriasiainneuvos Immo Parviainen, nuorisoyksikkö, puh. 0295 3 30248