Hyppää sisältöön

Ota kantaa kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoon – aikaa 14.9. asti

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.9.2014 12.54
Uutinen

Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö tiedottavat Suomen ensimmäinen kulttuuriympäristöstrategia valmistui maaliskuussa, ja nyt toimenpiteet on tarkoitus viedä käytäntöön. Miten se tehdään parhaiten? Toimeenpanosuunnitelmaa valmisteleva työryhmä kerää palautetta työnsä tueksi Otakantaa.fi-palvelussa 14. syyskuuta asti.

Kulttuuriympäristö on ihmisten ja yhteisöjen muistin ja identiteetin perusta. Siihen sisältyy merkittäviä yhteiskunnallisia ja kulttuurisia arvoja. Hyvin hoidettuna, alueellisesti omaleimaisena ja eri aikakausista rakentuvana se lisää ihmisten hyvinvointia. Nyt palautetta ja ideoita kerätään neljään teemaan liittyen: kulttuuriympäristökasvatus, koulutus, tutkimus sekä kulttuuriympäristöä koskeva tieto.

Kysely on suunnattu erityisesti kulttuuriympäristön parissa työskenteleville, mutta siihen voivat vastata kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Kulttuuriympäristö on hyvinvoinnin ja elinvoiman lähde

Kulttuuriympäristöstrategian visiona on, että vuonna 2020 kulttuuriympäristö on hyvinvoinnin ja elinvoiman lähde. Ihmiset arvostavat kulttuuriympäristöä ja toimivat aktiivisesti sen hyväksi. Hyvin hoidettu kulttuuriympäristö elää ajassa ominaispiirteensä säilyttäen, ja julkishallinnon voimavarat on suunnattu ohjaamaan sen hallittua muutosta. Samalla kulttuuriympäristön monimuotoisuus avaa elinkeinoelämälle menestymisen mahdollisuuksia.

Kulttuuriympäristöstrategiaa viedään eteenpäin käytännön toimenpiteiden kautta. Toimenpiteiden valmistelussa kerätään monipuolisesti eri toimijoiden näkemyksiä ja ideoita siitä, miten strategiaa voidaan parhaiten viedä eteenpäin.


Otakantaa.fi: Kulttuuriympäristöstrategia käytäntöön

Kulttuuriympäristöstrategia

Lisätiedot
Erityisasiantuntija, työryhmän sihteeri Satu Airas, ympäristöministeriö, p. 0295 250 332, [email protected]
Erikoistutkija, työryhmän sihteeri Laura Tuominen, Museovirasto, p. 040 128 6257, [email protected]