Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen: Kunnianhimon tasoa nostettava - korkeakouluille selkeät profiilit ja työnjako

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2015 12.11
Tiedote

Hallitusohjelman keskeinen sanoma on, että tieteen ja tutkimuksen resursseja tulee hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Kun Suomi elää vaikeita vuosia, osaamisen merkitys korostuu. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen painotti kunnianhimoa ja rohkeutta uudistuksiin suomalaisessa korkeakoulukentässä Lapin yliopiston lukuvuoden avajaisissa Rovaniemellä

- Profiloitumisen vahvistamisessa on otettu askelia eteenpäin, mutta nyt kunnianhimon tasoa on nostettava merkittävästi. Korkeakoulurakenteiden uudistamisen tarve on tunnistettu ja tunnustettu asia myös korkeakoulukentällä. Kummallakin korkeakoulusektorilla on tehty selvityksiä ja uudistuksia. Nyt on rohkeiden rakenteellisten ratkaisujen aika.

- Odotamme korkeakouluilta rohkeita esityksiä profiloitumisen vahvistamiseksi ja työnjaon selkeyttämiseksi vahvojen osaamiskeskittymien synnyttämiseksi. Se tarkoittaa myös poisvalintoja ja mahdollisia yhdistymisiä.

Ministeri Grahn-Laasosen mukaan korkea osaaminen ja tutkimus ovat pienen kansakunnan menestyksen ehdot. Hallitus ohjaa kärkihankepanostuksista 300 miljoonaa euroa osaamiseen ja tutkimukseen. Se on ministerin mukaan osoitus siitä, että hallitus uskoo korkeakouluihin.

- Tutkimustulosten vaikuttavuutta ja kaupallistamista vahvistetaan. Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten profiloitumista ja työnjakoa selkeytetään sekä yhteistyötä lisätään.
Tavoitteenamme on luoda kansainvälisesti kilpailukykyisiä osaamiskeskittymiä, totesi ministeri.

- Korkeakoulujen tulee hakea tarkoituksenmukaisia yhteistyörakenteita kaikessa toiminnassaan. Ministeriö on myös varautunut tukemaan merkittävimpiä uudistuksia korkeakoulujen strategiarahoituksella, kertoi opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen lehdistösuhteet) p. 044 269 3113, [email protected]

_ _ _

Hallitus sijoittaa kärkihankkeisiin 1,6 miljardia euroa yhteensä kolmen vuoden aikana. Suurimmat panostukset tulevat biotalouteen ja puhtaisiin ratkaisuihin sekä koulutukseen, noin 300 miljoonaa euroa kumpaankin. Koulutuksen ja osaamisen 300 miljoonaa kohdentuu muun muassa perusopetuksen digitalisoinnin edistämiseen sekä korkeakouluihin ja tutkimukseen. Yhtenä tavoitteena on rakentaa vahvoja alakohtaisia tai alueellisia osaamiskeskittymiä ja syventää korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän yhteistyötä. Myös korkeakoulujen pääomittamista jatketaan.