Hyppää sisältöön

OKM:ltä tarkemmat ehdotukset ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikoista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2013 10.04
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää ammatillisen koulutuksen tarjontaan parannuksia erityisesti alueille, joilla on koulutusta tarvitsevia nuoria ja tarvetta työvoimalle. Maakunnissa, joissa ikäluokat pienenevät voimakkaasti, koulutustarjonnan vähennyksiä kohtuullistetaan ja jaetaan pidemmälle ajalle.

Ministeriön 27.3. julkaisema ehdotus ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijapaikkojen jakautumisesta koulutuksen järjestäjittäin perustuu viime syksynä valmisteltuun maakuntakohtaiseen ehdotukseen ja siitä saatuihin palautteisiin. Päätös järjestäjäkohtaisista opiskelijamääristä tehdään palautekierroksen jälkeen alkukesällä.

- Me olemme kuulleet herkällä korvalla alueiden ääntä ja siksi vähennyksiä on voimakkaasti kohtuullistettu ja aikataulua pidennetty erityisesti niissä maakunnissa, joissa koulutuksen vähentämistarve on suurin. Vuorovaikutusta alueiden kanssa jatketaan ja ministeriö järjestää tuoreesta ehdotuksesta palautetilaisuuksia koulutuksen järjestäjille ja muille sidosryhmille kevään aikana, opetusministeri Jukka Gustafsson lupaa.

Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärää vähennetään vuoteen 2016 mennessä 3 150 opiskelijalla. Marraskuussa ministeriö esitti paikkojen vähentämistä 7 351 paikalla vuoden 2013 tasosta. Ministeriön aiempia vähennysehdotuksia on kohtuullistettu erityisesti Lapissa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa.

Ammatillisen peruskoulutuksen tarjontaa vähennetään ja suunnataan uudestaan, koska nuorten ikäluokat pienenevät. Koulutuspaikkojen määrän ja alueellisen suuntaamisen yhdeksi keskeiseksi kriteeriksi on asetettu koulutustakuun toteutuminen.

- Koulutustarjontaa kohdennetaan uudestaan suhteessa tarpeeseen, jotta nuorisotakuu toteutuu koko maassa ja alueellisia eroja nuorten mahdollisuuksissa voidaan kaventaa. Nuorisotakuun määrärahoilla ammatillisen koulutuksen tarjontaa lisätään alueilla, joilla sitä nuorisoikäluokkaan nähden on selvästi muita alueita vähemmän, Gustafsson korostaa.

- Erityisen voimakkaasti tilanne paranee Uudellamaalla, jossa vuonna 2009 aloituspaikkoja oli alle 63 prosentille ikäluokasta ja 2016 jo 78 prosentille ikäluokasta. Uudellamaalla tarjontaa jää tulevaisuudessakin alle maan keskiarvon, mutta saavutettu parannus on huomattava, Gustafsson muistuttaa.

Ammatillisen koulutuksen saavutettavuus paranee valtakunnallisesti sekä kaikilla suuralueilla vähennystavoitteista huolimatta. 16 -18 -vuotiaiden pienemmän määrän myötä aloituspaikka on vuonna 2016 tarjolla 84 prosentille nuorista, kun vuonna 2009 paikka oli 75 prosentille nuorista.

Nuorisotakuun toteutumista tuetaan myös mm. ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintoja uudistamalla, oppisopimuskoulutusta kehittämällä sekä työssäoppimiskokeilulla. Kehysriihessä päätettiin osoittaa oppisopimuskoulutukseen ja työssäoppimisen kehittämiseen lisärahoitusta 17,8 miljoonaa euroa vuosina 2014 - 2015 ja 22,7 miljoonaa euroa vuosina 2016 - 2017. Lisäksi kehyspäätös, jossa ammatilliseen koulutukseen kohdennetaan 10 miljoonaa euroa vuosina 2014 - 2015 ja 14 miljoonaa euroa vuosina 2016 - 2017, helpottaa koulutustarjonnan sopeuttamista pidemmälle ajalle ja pienentää tarvetta koulutuksen yksikköhinnan leikkaamiseen.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Aleksi Kalenius, puh. 0295 330 132
- johtaja Mika Tammilehto, puh. 0295 330 308

Ehdotus ammatillisen koulutuksen järjestäjäkohtaisista opiskelijamääristä 2014-2016 sekä muita valmisteluun liittyviä aineistoja