Hyppää sisältöön

Nuorten mielipiteet kuuluviin uuden palvelun avulla

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2015 9.55
Uutinen

Euroopan nuorisoviikkoa vietetään 27.4.–10.5.2015. Teemana on nuorten osallisuuden edistäminen työelämässä ja yhteiskunnassa. Nuorisoviikolla ympäri Eurooppaa toteutetaan satoja tapahtumia, joissa korostetaan nuorten yhteiskunnallista osallistumista ja kuulemista. Uusi Nuortenideat.fi-palvelu edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja tarjoaa osallistumisen kokemuksia nuorille Suomessa.

Nuortenideat.fi on valtakunnallinen vaikuttamispalvelu, jossa nuorilla on mahdollisuus ideoida ja ilmaista mielipiteensä itselleen tärkeistä paikallisista tai valtakunnallisista asioista. Maksuttoman palvelun avulla eri tahot voivat myös kuulla nuoria omaan toimintaansa liittyen.

Palvelun voivat ottaa käyttöönsä muun muassa kunnat, koulut, järjestöt ja nuorten vaikuttajaryhmät. Nuorten parissa toimijat voivat esittää palvelussa ideoita ja kysymyksiä, joihin toivovat nuorten mielipiteitä ja kannanottoja. Nuortenideat.fi-palvelulla voidaan tavoittaa ja osallistaa nuoria päätöksentekoon asuinpaikasta riippumatta.

Palvelun tuottavat yhteistyössä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti, oikeusministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti vastaa vaikuttamispalvelun koordinoinnista ja tuesta käyttäjille.

”Nuortenideat.fi:n tavoitteena on tarjota kaikille nuorille tasa-arvoinen mahdollisuus tulla kuulluksi. Tärkeintä on tarjota nuorille monipuolisesti mahdollisuuksia vaikuttaa ja varmistaa, että heidän ideoihinsa vastataan. Pelkkä väline yksin ei riitä”, kertoo Koordinaatin toiminnasta vastaava Jaana Fedotoff.

Palvelua voi hyödyntää välineenä myös koulujen demokratiakasvatuksessa, jossa ohjataan nuoria vuorovaikutukseen kuntien, koulujen, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Palvelussa nuoret voivat helposti seurata asiansa käsittelyä ja tehtyjä päätöksiä.