Hyppää sisältöön

Unescon maailmanperintöluettelossa nyt yli tuhat kohdetta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2014 9.23
Tiedote -

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ ULKOASIAINMINISTERIÖ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ

Unescon maailmanperintökomitean 38. istunto järjestettiin Dohassa, Qatarissa, 15. - 25.6. Komitea nimesi maailmanperintöluetteloon 26 uutta kohdetta, joista 21 edustaa kulttuuriperintöä, neljä luonnonperintöä ja yksi kohde sekä kulttuuri- että luonnonperintöä. Maailmanperintökohteiden kokonaismäärä on päätösten jälkeen 1007.

Maailmanperintökomitea päättää vuosittain uusien kohteiden nimeämisestä maailmanperintöluetteloon. Maailmanperintösopimuksen jäsenvaltioita on 191, joista 21 muodostaa maailmanperintökomitean. Suomi on komitean jäsen vuosina 2014 - 2017.

Uusina kohteina hyväksyttiin muun muassa Etelä-Ranskassa Ardèchen alueella sijaitseva ?Grotte Chauvet-Pont d?Arc?, jonka luolastosta löytyvät maailman vanhimmat tunnetut esittävät maalaukset, Tanskasta Stevns Klint – kalkkikivimuodostelma ja Hollannista 1920-luvun teollisuusarkkitehtuuria edustava Van Nelle Fabriek. Suurta huomiota osakseen sai luetteloon hyväksytty inkojen ikiaikainen tiejärjestelmä kuuden valtion alueelle Latinalaisessa Amerikassa. Lisäksi osa muinaisesta Silkkitiestä Kiinan, Kazakstanin ja Kirgisian alueilla hyväksyttiin luetteloon. Silkkitie on yksi maailmanhistorian merkittävimmistä reiteistä.

Komitea hyväksyi myös laajennuksia olemassa oleviin kohteisiin, kuten Bialowiezan metsänyhdistämisen Puolan ja Valko-Venäjän rajojen yli yhdeksi suureksi luonnonperintökohteeksi sekä Vattimeren alueen laajennuksen Tanskan ja Saksan välillä.

Komitea seuraa lisäksi aiemmin maailmanperintöluetteloon liitettyjen kohteiden tilaa ja tarvittaessa siirtää kohteita uhanalaisten kohteiden luetteloon. Uhanalaisilla kohteilla on mahdollisuus anoa tukea maailmanperintörahastosta kohteen hoitoon ja suojeluun. Myönteistä on, että tällä kerralla uhanalaisten luettelosta pystyttiin palauttamaan maailmanperintöluetteloon Tansanian Kilwa Kisiwanin ja Songo Mnaran raunioituneiden satamakaupunkien muodostama kohde. Kohteiden poistaminen uhanalaisten luettelosta on harvinaisempaa kuin kohteiden lisääminen siihen.

Pääasiantuntijoina Suomea kokouksessa edustivat Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet ja Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen. Ministerineuvos Anne Huhtamäki Suomen pysyvästä Unesco-edustustosta Pariisista valittiin komitean budjettityöryhmän puheenjohtajaksi.

Vuonna 2015 komitea kokoontuu Bonnissa, Saksassa.

Lisätietoja:
Juhani Kostet +358401286001, [email protected]
Rauno Väisänen, +358400459574, [email protected]
Anne Huhtamäki, +33625586949, [email protected]

Maailmanperintötietoa Unescon sivuilla:
http://whc.unesco.org/en/about

Komitean 38. istunnon sivusto:
http://whc.unesco.org/en/sessions/38com/