Hyppää sisältöön

Nieminen ja Thesleff tieteen uusiksi akateemikoiksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2014 8.30
Tiedote -

Tasavallan Presidentti on myöntänyt akateemikon arvonimen professori Risto M. Niemiselle ja professori Irma Thesleffille.

Tekniikan tohtori Risto M. Nieminen (s. 1948) on Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun dekaani. Nieminen on edelläkävijä ja suunnannäyttäjä nanotieteiden ja materiaalifysiikan mallintamisen tieteellisessä tutkimuksessa. Nieminen on toiminut Suomen Akatemian akatemiaprofessorina vuosina 1997 - 2008. Professori Nieminen on julkaissut noin 500 tieteellistä julkaisua. Nieminen väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 1975 silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa.

Professori Irma Thesleff (s. 1948) toimii kehitysbiologian tutkimusohjelman johtajana Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa. Thesleff on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu erityisesti hampaiden ja kallonluiden kehityksen tutkimuksesta. Hän on toiminut vuosina 1998 – 2003 Suomen Akatemian akatemiaprofessorina. Thesleffille on myönnetty useita arvonimiä ulkomaisissa yliopistoissa sekä lääketieteen ja hammaslääketieteen kansainvälisiä palkintoja. Hän väitteli hammaslääketieteen tohtoriksi vuonna 1975 Helsingin yliopistossa.

Presidentti voi Suomen Akatemian hallituksen esityksestä myöntää akateemikon arvonimen erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle. Akateemikon arvonimi voi samanaikaisesti olla enintään kahdellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla.

Arvonimet luovutetaan Suomen Akatemian järjestämässä juhlatilaisuudessa 18.2.

Lisätietoja: ylijohtaja Tapio Kosunen, puh. 02953 30440