Hyppää sisältöön

Ministeri Viitanen jakoi yhdeksän Suomi-palkintoa ansioituneille taiteilijoille

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2014 9.49
Tiedote -

Vuoden 2014 Suomi-palkinnon saajat ovat laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kuvaaja Timo Salminen, Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry ja rock-yhtye Popeda. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi palkinnot torstaina 4.12. Helsingissä.

Ministeri Viitanen muistutti palkintojenjakotilaisuudessa, että taiteen ja kulttuurin tuotteet ovat yleensä monien toimijoiden, taiteilijoiden ja tekijöiden luovan työn tuloksia.

- Vuoden 2014 taiteen ja kulttuurin Suomi-palkinnoilla on haluttu muistaa niitäkin taiteilijoita, jotka toimivat kentällä, tuottamassa, käsikirjoittamassa ohjaamassa ja kuvaamassa taideteoksia. Joukossa on ilmiöitä, pitkän linjan taiteilijoita, nuoria nousevia kykyjä, taiteellisen työn tukijoukkoja ja vaikuttajia ja edelläkävijöitä.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto. Se myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Suomi-palkinnoista päättää kulttuuriministeri apunaan eri taiteenalojen edustajista koostuva raati.

Suomi-palkinnot ovat suuruudeltaan 22 000 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.


Palkintoperustelut:

Laulaja Hilja Grönfors
Hilja Grönfors on laulaja ja suomalaisen romanikäsityö- ja lauluperinteen taitaja ja tallentaja. Hilja Grönfors on 1990-luvun lopulta asti määrätietoisesti kiertänyt ympäri Suomen keräämässä ja tallentamassa romanilauluja. Hän on tehnyt hyvin tärkeää työtä sen eteen, että romanien kulttuuriperinne pelastuisi jälkipolville osana suomalaista aineetonta kulttuuriperinnettä. Grönfors esittää romanilauluperinnettä sekä omia lauluja yhtyeensä Lat?o D?intan kanssa.

Taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger (yhdessä)
Taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat tehneet uraauurtavaa työtä sekä itsenäisinä taiteilijoina että lukuisten yhteisteosten muodossa. He ovat teostensa kautta nostaneet keskusteluun ajankohtaisia ja haastavia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten maahanmuuttajiin ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva yhteiskunnallinen vallankäyttö.

Teatteriohjaaja Susanna Kuparinen
Susanna Kuparinen on viime vuosina noussut eturivin ohjaajien joukkoon. Hänen näytelmänsä Valtuusto sekä Eduskunta ovat puhuttaneet laajasti. Susanna Kuparinen on tehnyt vahvaa yhteiskunnallista teatteria, joka taiteen keinoin tuo näkyviin vallan piilotettujakin rakenteita. Kuparinen on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja, taiteilija, jonka esitykset ovat olleet suuria tapauksia ja aina loppuunmyytyjä.

Pianisti Jukka Nykänen
Pianisti Jukka Nykäsen oivaltavat sovitukset ja sävellykset sekä virtuoosiset pianistiset kyvyt ovat hämmästyttäneet niin kriitikkoja kuin yleisöä vuodesta toiseen. Nykäsen esiintyminen on samanaikaisesti viihdyttävää, tyylikästä, taidokasta ja syvällistä. Hänen aktiivinen taiteellinen toimintansa ja Yleisradion lähetyksissä tekemänsä yleisötyö on tehnyt klassista musiikkia tutuksi monenlaiselle kohdeyleisölle. Nykänen on ollut myös avainasemassa toteuttamassa monia menestyksekkäitä musiikki- ja musiikkiteatteriproduktioita. Toisaalta Nykäsen genrerajojen yli vapaasti loikkiva tyyli myös ravistelee raikkaasti klassisen musiikin perinteisiä kaavoja sen estetiikkaa kunnioittaen.

Kirjailija Timo Parvela
Timo Parvela on uskomattoman tuottelias ja suosittu kirjailija. Erityisesti Parvelan lasten- ja nuorten kirjojen hahmot ovat reippaita, voimakkaita ja itsenäisiä. Hänen huumorinsa on osunut suomalaisten lasten naurusuoneen. Rakastetut Ella-kirjat, lukuisat nuortenkirjat ja kirjailijan käsikirjoittamat tv- ja radio-ohjelmat puhuvat lasten ja nuorten äänellä. Timo Parvela on merkittävällä tavalla ollut rohkaisemassa lasten ja nuorten lukuharrastuksen leviämisessä ja juurtumisessa.

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta
Ville Ranta on laumasta poikkeava sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä. Hän on tehnyt vahvan uran tärkeiden ja marginaalissa olevien asioiden esiin nostajana. Teoksissa Isi on vähän väsynyt ja Köyhän miehen Jerusalem hän kuvaa isyyttä ja miehen tietä. Ranta kuvaa lämmöllä ja oivalluksella elämää ja tekee merkintöjä esimerkiksi raskaudesta, lapsista, vanhenemisesta, voimattomuudesta ja vihasta. Poliittiset pilapiirrokset Kirkkoon ja Kaupunkiin ja erilaiset piirroskonsertit ovat monipuolistaneet Rannan taiteilijakuvaa entisestään ja laajentaneet sarjakuvataiteen kenttää.

Kuvaaja Timo Salminen
Timo Salminen on kuvaajana ollut tekemässä suomalaisen elokuvan kansainvälistä läpimurtoa jo 1980-luvulta lähtien. Hänen kamerastaan ovat lähtöisin sellaiset hienot kotimaiset elokuvat kuten Arvottomat, Calamari Union, Tulitikkutehtaan tyttö, Mies vailla menneisyyttä, Laitakaupungin valot ja Le Havre. Voisi sanoa, että Timo Salminen on luonut valkokankaalle sen suomalaisen hehkun ja lämmön, joka tunnetaan näiden Aki ja Mika Kaurismäen elokuvien myötä laajalti maailmalla.

Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry.
Nastolan Villalähteellä sijaitseva Kaarisilta ry. on toiminut vuodesta 1987 erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taide- ja toimintakeskuksena. Kaarisilta järjestää yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa musiikkialan ja kuvallisen ilmaisun ammattilista koulutusta sekä vammaisten valmentavaa koulutusta. Tämän lisäksi yhdistys ylläpitää myös Galleria Art Kaarisilta -galleriaa Helsingin keskustassa. Kaarisilta ry on tehnyt uranuurtava työtä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden parissa tarjoamalla heille ammattiopetusta ja taiteilijatiloja. Kaarisilta ry. on työssään asettanut toimintansa lähtökohdaksi ammatillisen taiteellisen toiminnan. Tämä on ollut merkittävää työtä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden aseman parantamiseksi.

Rock-yhtye Popeda
Rock-yhtye Popeda on ?manserockin? ikoni, joka on jyskyttänyt omaa tietään yksinkertaisen ja tarttuvan ?äijärokin? airuena pian jo 40 vuotta. Yhtyeen keulakuva Pate Mustajärvi on elävä legenda, joka viihtyy yhä sekä tanssilavoilla että konserttisaleissa niin soolona kuin bändinsä kanssa. Popeda hallitsee myös itseironian, ja sitä on kuunneltu jo pitkään leppoisana, mutta maskuliinisuutta tihkuvana hyvän tuulen ryhmänä. Popedaa kuuntelevat sekä nykynuoret että jo eläkeikää lähestyvä 70-luvun nuorisosukupolvi.


Opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa Suomi-palkinnon jakamista varten vuosittain asiantuntijaraadin, jonka tehtävänä on avustaa Suomi-palkinnon saajien valintaa. Raadin puheenjohtajana toimi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen. Tänä vuonna raadissa olivat kutsuttuina FT Liisa-Maria Hakala-Zilliacus, johtaja, mediataiteilija, tuottaja Juha Huuskonen, toimittaja Ville Hänninen, muusikko, pianisti Junio Kimanen, teatterinjohtaja, teatteriohjaaja Mika Myllyaho ja toiminnanjohtaja Rita Paqvalen.Raadin jäseninä olivat lisäksi ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. Raadin sihteerinä toimi johtaja Marjo Mäenpää opetus- ja kulttuuriministeriöstä.


Lisätietoja:
-johtaja Marjo Mäenpää (OKM), p. 0295 3 30384